Kakav video nadzor kupiti – 10 savjeta na koje treba obratiti pažnju

Kakav video nadzor kupiti ako ste u situaciji da vam je potreban? Izbor nadzornih kamera s obiljem inovacija danas je ogroman, tako da kupnja odgovarajućih nadzornih kamera i sustava može biti pravi izazov, naročito za početnike koji nisu imali prethodna iskustva sa video nadzorom

Današnji napredni sustavi video nadzora opremljeni IP kamerama visoke rezolucije, ali i mnogim inovativnim značajkama podižu sigurnost na najvišu razinu, bilo da je u pitanju vaš dom, tvrtka, trgovina ili kompanija.

Ako namjeravate osigurati neki prostor kamerama, trebali biste razmotriti koje su to značajke koje su neophodne da bi vaše sigurnosne kamere mogle zadovoljiti vaše specifične potrebe.

Kakav video nadzor kupiti – šta je važno kod nadzorne kamere

Kao i bilo koji drugi proizvod koji kupujete, tako i sigurnosne kamere moraju biti u skladu sa životnim stilom vas i vašeg kućanstva, odnosno s poslovnim potrebama ako su u pitanju tvrtke i kompanije, pa će samim time neke funkcije biti više značajne od drugih.

Međutim, brojne inovativne IP video nadzor tehnologije su od velike koristi za svaku vrstu nadzora, bez obzira na prostor koji želite osigurati kamerama.

U ovom tekstu donosimo značajke koje svaka novija IP nadzorna kamera treba imati da bi željeni prostor bio optimalno osiguran.

1 Razlučivost slike – rezolucija

 

Jedna od ključnih osobina svake IP kamere za video nadzor svakako je njena razlučivost. Dvije najpopularnije rezolucije danas su 1080p i 4K.

4K rezolucija sadrži oko četiri puta više detalja na slici od 1080p rezolucije. Jedna od glavnih prednosti 4K rezolucije je to što korisniku pruža snimke s još jasnijim detaljima. Korisnici mogu zumirati pojedinosti kao što je, primjerice, nečije lice, u isto vrijeme dok kamera snima neku potencijalno sumnjivu situaciju.

Pročitajte više o rezolucijama slike OVDJE

Međutim, iako 4K rezolucija ima brojne prednosti, ona također ima i neke svoje nedostatke kada je u pitanju video nadzor. Prije svega, snimke izrađene u 4K rezoluciji zauzimaju puno prostora za pohranu.

U stvari, potrebno im je otprilike četiri puta više prostora na hard disku nego kada pravite video zapis u 1080p rezoluciji iste vremenske duljine. Ako želite isključivo 4K kameru, budite spremni potrošiti više novca kako bi ste povećali kapacitet vašeg hard diska.Kakav video nadzor kupiti

Osim toga, ako ste zainteresirani za 4K sustav kamera za video nadzor, trebat ćete osigurati i veoma brzu internetsku vezu. Kao što smo već rekli, snimke koje daje kamera sa 4K rezolucijom su veoma velike, i to je mnogo podataka koji trebaju proći kroz mrežu prije nego stignu do mjesta za pohranu podataka.

Glavni proizvođači IP kamera sada nude opcije za postavljanje nekih parametara snimanja kako bi i spori mrežni priključci mogli pouzdano raditi.

Imajte na umu da 1080p FullHD rezolucija kamere općenito može pružiti vrlo zadovoljavajuću kvalitetu snimke, dovoljno detalja i važnih video informacija uz očuvanje propusnog opsega mreže i prostora za pohranu na hard disku. Sve u biti ovisi o vašim specifičnim potrebama.

2 Vidno polje kamere

 

Što je veći prostor koji želite pokriti jednom kamerom, primjerice vaše dvorište ili neka velika soba u kući, to će vam biti potrebna kamera s većim vidnim poljem koja bi mogla pokriti cijelu tu oblast. Ako pak želite da kamerom nadgledate terasu ili samo ulaz u kuću, onda za to područje trebate koristiti kameru s užim vidnim poljem.

3 Noćno snimanje

 

Ako postoji potreba da vaš objekat bude nadgledan non-stop, 24 sata, 7 dana u tjednu, vaš izbor onda moraju biti kamere koje posjeduju funkciju noćnog vida (nadzora).Kakav video nadzor kupiti

Srećom, većina novijih IP kamera posjeduje ovu opciju. Noćno snimanje također je veoma korisno za ljude koji žive u ruralnim područjima ili na bilo kom drugom mjestu gdje životinje lutaju noću, tako da uvijek možete vidjeti i biti sigurni što je to što uzrokuje buku oko vašeg doma.

4 Detektor pokreta

 

Senzor pokreta šalje korisniku upozorenja svaki put kada se zabilježi neka kretnja na nadziranom području. Bez obzira radi li se o dostavljaču hrane, nekoj životinji, ili pak o vandalima, zahvaljujući detektoru za pokrete, vi ćete uvijek biti upozoreni da se u vašem dvorištu ili na prednjim vratima nešto događa.

Neki modeli IP kamera imaju mogućnost detektiranja u vidnom polju od 90°, dok neke kamere detektiraju pokrete u vidnom polju od čak 270°. Osim toga, neki outdoor modeli posjeduju svjetlo koje će se aktivirati kad god kamera otkrije kretanje.

5 Izvor napajanja

 

IP nadzorne kamere koje koriste punjivu bateriju kao izvor napajanja, lakše se podešavaju i lakše instaliraju na bilo koje mjesto, ali tada će vam vjerojatno trebati česta zamjena baterija.

S druge strane, kod kamera koje se priključuju na utičnicu imat ćete stalan izvor napajanja, ali nećete uvijek biti u mogućnosti da ih postavite na mjesto koje ste planirali, jer moraju biti dovoljno blizu utičnici.

6 Dvosmjerna audio komunikacija

 

Ne mogu sve kamere snimiti sve vrste zvukova, a još manje je onih modela kojih omogućuju zvuk u oba smjera. Modeli koji posjeduju dvosmjerni audio omogućuju korisnicima komunikaciju s bilo kime tko se nalazi s druge strane kamere, bilo da se radi o usluzi dostave paketa, ili susjedu koji vas je došao posjetiti.

Neke IP kamere imaju zvučni alarm koji se aktivira u potencijalno rizičnim situacijama s ciljem da zastraši, primjerice, uljeza ili životinju.

7 Korištenje aplikacija

 

Moderni sustavi video nadzora dolaze s podrškom za razne aplikacije koje možete koristiti na kućnim računalima, ali i na pametnim telefonima, tabletima i drugim mobilnim uređajima.

Važno je da pri kupnji imate na umu činjenicu da kod nekih modela IP kamera povezivanje sa željenim aplikacijama nije ni malo jednostavno, dok su neke kamere izrađene tako da se mogu momentalno sinkronizirati s aplikacijama i slati obavijesti bez ikakvih smetnji.

8 Pohranjivanje podataka i video zapisa

 

Većina kamera već ima planirano spremište podataka, tako da se svaka otkrivena kretnja ili napravljen zapis pohranjuje u cloud-u (oblaku) koji obično osigurava sam proizvođač sigurnosnih kamera.

Veličina prostora za pohranu snimljenog materijala može biti samo nekoliko gigabajta, pa do više od 100 gigabajta, ovisno o modelu kamere.

9 Veličina i oblik kamere

 

Kada se radi o mjestu na kojemu želite instalirati vašu kameru, veličina i oblik kamere mogu biti jedan od presudnih čimbenika. Neke kamere imaju tanko postolje i dug vrat, što ih čini lakim za usmjeravanje i postavljanje na bilo kom mjestu i u bilo kom pravcu.

Druge se pak nalaze na postolju i nemaju vrat što sužava manevarski prostor i sprječava mogućnost da ih okrenete u željenom smjeru, ali su takvi modeli obično znatno izdržljiviji.

10 Duboko pretraživanje

 

Duboko (strojno) učenje je jedan od najnovijih trendova u video nadzoru, inovativna tehnologija koja IP nadzorne kamere čini još prikladnijim za svakoga tko želi optimalno osigurati prostor u kojem živi ili radi.

Deep Learning, također poznat kao algoritam za duboko učenje, omogućuje korisniku da pronađe ono što želi bez potrebe da troši sate i sate u potrazi za beskorisnim video zapisima.

Da biste bolje razumjeli, zamislite opciju koja gotovo identično funkcionira s Googleovom tražilicom, gdje možete opisati elemente koje želite da pronađete među snimljenim video zapisima. Bez obzira da li želite vidjeti samo one video zapise današnjeg datuma ili video zapise policijskog automobila, zahvaljujući algoritmu za duboko učenje, možete lako pronaći sve snimke koje želite pregledati.

Ako ste pak solomaher i ne želite potrošiti novac na skupe sisteme za video nadzor, razmislite da napravite sami svoj video nadzor uz pomoć starog pametnog telefona. Pročitajte više na OVOM LINKU

 

Izvor: Preporucamo.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta