Hidrogen kao prva pomoć u kući

Hidrogen je jeftino i lako pristupačno sredstvo. Pomaže u rješavanju raznih problema i često može poslužiti kao prva pomoć u kući, bilo da je u pitanju čišćenje ili liječenje.

Hidrogen kao prva pomoć u kući

Izbjeljivanje odjeće

U posudu sa vodom dodajte čašu hidrogena pa u tom rastvoru operite veš koji želite da izbijelite. Ako hoćete da uklonite fleke sa odjeće: nanesite hidrogen na mrlju, sačekajte 1 minut, pa isperite.

Uklanja gljivice sa noktiju

Napravite rastvor od vode i hidrogena u omjeru 1:1, pa ovim rastvorom operite noge dva puta dnevno. Najbolje ujutro i navečer.

Uklanja bol iz vrata

Ukoliko vas muči bol u vratu, hidrogen može biti od pomoći. Natopite krpu hidrogenom pa stavite na vrat, preko obloga stavite suhi peškir. Neka obloge stoje na vašem vratu 15-ak minuta. Mišići će se zagrijati i napetost će nestati.

Liječenje ranitisa

Napravite rastvor od 1 čaše gazirane vode i 1 kašike hidrogena te isperite sluznicu nosa. Više nećete osjećati bol ili imati curenje iz nosa.

Ispiranje usta

10 ml hidrogena mućkajte u ustima tokom 5 minuta. Ni slučajno nemojte progutati. Nakon 5 min, ispljunite sadržaj pa još i isperite usta. Ovim postupkom ćete ukloniti rane u usnoj duplji, a i zube ćete izbijeliti.

Dezinfekcija kontaktnih sočiva

Sočiva se mogu očistiti i sa hidrogenom u nedostatku tečnosti za ispiranje sočiva.

Čišćenje kuće

Hidrogen uspješno ubija bakterije. Da biste sa njim očistili i dezinfikovali kuću, natopite krpu sa ovim sredstvom i prebrišite površine detaljno.

Upala grla

Pomiješajte pola kašike vode i par kapi hidrogena pa sa ovim isperite grlo tako što ćete grgoljiti tečnost. Patogene bakterije će odmah biti uništene. Također ne dozvolite da progutate ovu mješavinu.

Čišćenje ušiju

Uzmite nekoliko kapi sredstva i dodajte ih u toplu vodu. U ovom rastvoru natopite štapiće za uši pa sa njima očistite uši.

OPREZ: Koristite samo troprocentni hidrogen!

Pomoć u kuhinji

Neadekvatno očišćena daska za rezanje plodno je tlo za razvoj bakterija. Očistite je temeljno, bez upotrebe jakih hemikalija, uz pomoć hidrogen peroksida i sirćeta.

Uz pomoć hidrogen peroksida, možete oprati povrće. Ovo je siguran način da odstranite bakterije. U bocu sa raspršivačem uspite troprocentni hidrogen peroksid, pošpricajte povrće i nakon pet minuta dobro isperite hladnom vodom.

Ne možete se otarasiti neugodnog mirisa iz spužvice za pranje suđa? Kombinujte jednake količine hidrogen peroksida i tople vode te u dobijenu smjesu potopite spužvicu. Nakon petnaestak minuta, spužvicu dobro isperite.

Hidrogen peroksid je odličan za čišćenje i dezinfekciju radnih površina u kuhinji. Pošpricajte ga po površini, pustite da odstoji dvije minute i obrišite.

Čišćenje noktiju

Da biste noktima vratili njihovu prirodnu boju i sjaj, natopite vatu u troprocentni hidrogen peroksid i dobro istrljajte nokte.

Nevjerovatne mogućnosti spreja WD-40

Instagram eKako

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta