Ako želite kvalitetnu podnu oblogu – treba vam odlično ljepilo za parket!

Parket je jedan od najboljih izbora za podnu oblogu je dekorativan, dobar je izolator i kao prirodan materijal oplemenjuje prostoriju čineći ga prijatnijim za život. Može da traje decenijama, ali samo ako se postavi i zalijepi pravilno. Odaberite kvalitetno drvo, pripremite podlogu i obezbedite odgovarajuće ljepilo koje će letvice držati na svom mjestu bez ikakvih kompromisa.

Ako želite kvalitetnu podnu oblogu – treba vam odlično ljepilo za parket!

Ljepilo za parket je možda i najvažniji segment postavljanja obloge jer spriječava odlepljivanje, rasušivanje i ispadanje letvica.

Drvo je živ materijal koji reaguje u dodiru sa atmosferskim uslovima kakva je vlaga i toplota pa je važno da dobro ljepilo odlično veže drvenu podlogu za beton i da u tom procesu ne dođe do gubitka njegovih svojstava.

Materijali za lepljenje se sastavljaju za različite namjene pa je dobro da se odabere adekvatna vrsta koja će da pruži najbolje performanse.

Koje vrste ljepila za parket postoje?

Ljepila za parket moraju biti jaka, izdržljiva i snažna da izdrže opterećenje podloge, a da ne izgube svoja osnovna svojstva. Tome treba pridodati i vlagu, promjenu temperature i habanje što takođe ne smije da utiče na rezultat ljepljenja.

Disperziona ljepila su sintetička, imaju široku oblast primjene, ali ih sve češće zamjenjuju druge vrste koje su ekološki prihvatljivije.

Poliuretanske smjese su na bazi polimera. Ljepila sa čistim polimerom momentalno lijepe letvicu za pod pa majstori ipak više vole poliuretan-epoksi ljepila jer se stežu od 2 do 24 časa što ostavlja vremena za korekcije.

Elastična ljepila

Elastična ljepila su treća vrsta koja je sintetička, ali ima veliku elastičnost i koristi se za ljepljenje većih dimenzija parketa.

I poliuretanska i elastična mogu biti sastavljena od jedne ili dvije komponente, u zavisnosti od toga koje su dimenzije parketa i kakva je podloga na koju se on lijepi.

Jednokomponentna ljepila za parket imaju značajan dio vode i ne sadrže učvršćivače zbog čega je riječ o lošijem i jeftinijem ljepljenju drvenih obloga. Može se koristiti za manje drvene daščice koje su do 60 cm, kada je ravan pod i odlična sposobnost prijanjanja uz dugotrajnost tokom čitavog perioda eksploatacije.

Obično se koriste za lepljenje lamelnog, mozaičnog, ali i klasičnog parketa.

Dvokomponentno ljepilo ima dvije komponente koje se mješaju, jačr je i otpornijr pa može da stabilno fiksira dvoslojni i troslojni parket.

Predlažemo vam da pri kupovini obratite pažnju na specifikacije ljepila, da li se parket postavlja na upijajuću ili neupijajuću podlogu, da li treba da se brzo suši, koliko treba da bude otporan na vlagu i hemikalije, da li se postavlja na masne podloge, uz podno grijanje….

Važnost pravilne upotrebe

Ovo su detaljne instrukcije koje se moraju poštovati da bi ljepilo dobro držalo letvice drvenog poda i nekoliko decenija ako je potrebno. Parketar će predložiti i upotrebu prajmera koji se nanosi prva, ali i konkretnu vrstu ljepila za parket koja odgovara podlozi i vrsti drvene obloge. Važno je kupiti odgovarajuće materijale da bi ispunili očekivanja i pružili višedecenijsku trajnost.

Zato, posjetite prodavnicu opreme za izvođenje unutrašnjih i spoljašnjih radova na podovima i zidovima i kupite sve sa spiska što vam navede vaš majstor. Pronađite najkvalitetnije proizvode i osigurajte  da se vaš parket ne mjenja bez obzira na uslove u kojima se nalazi.

Laminat ili parket: Kako odabrati najbolju opciju za vaš dom

Najnovije

Popularno

Više savjeta