Naslovnica Dom Kako napraviti prirodno ulje za sunčanje

Kako napraviti prirodno ulje za sunčanje

Kozmetička industrija nudi velik broj proizvoda za sunčanje, od kojih su mnogi štetni za naše zdravlje. Sve što namažemo na kožu dospijeva nam u krvotok. Znajući to poželimo koristiti što prirodniju kozmetiku pa i onda kada je riječ o sredstvima za sunčanje. Koža je naš najveći organ i ono što svakodnevno mažete preko cijele kože mora biti apsolutno neupitno. Sami možete pripremiti svoju kremu za sunčanje koja će biti jednako učinkovita kao i one najreklamiranije, ali bez toksičnih sastojaka.

Prirodno ulje za sunčanje

Donosimo najjednostavniji recept za ulje za sunčanje kojeg možete napraviti sami, a koji u sebi sadrži tri dragocjena sastojka koje vrlo vjerovatno svi već imamo u svom domu – orahe, mrkvu i maslinovo ulje. Ovo je dobro poznati recept i mnogi ga koriste. Sve je potpuno prirodno i svaka od ovih namirnica ima tu svoju pravu ulogu. Ovo domaće ulje za sunčanje zapravo je macerat, pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. S obzirom da je njegov zaštitni faktor oko pet preporučuje ga se koristiti kad je koža već potamnjela, odnosno kada je sunce slabije.

Sastojci:
– 5-6 zelenih oraha
– jedna veća svježa mrkva
– maslinovo ulje

Postupak:

1. Orahe očistite i stavite u teglu.
2. Naribajte mrkvu te uspite maslinovo ulje.
3. Teglu ostavite da odstoji na suncu oko mjesec dana te je povremeno protresite.
4. Kada prođe mjesec dana macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Ulje čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i moći ćete ga koristiti i sljedeće godine. Ako vas zanima zašto baš ova tri sastojka evo i objašnjenja.

Mrkva

Mrkva je puna beta-karotena. To je jaki antioksidans i štiti kožu od opasnog dijela spektra UV-zraka. Znajući te činjenice ljudi proizvode sintetski beta-karoten. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji dok je sintetski čak i opasan jer potiče tumorsko ponašanje.

Orasi

Istraživanjem se pokazalo da su orasi gotovo najsuperiorniji među orašastim plodovima. Superiorni su po količini i jačini antioksidansa koje sadrže. Na primjer, vitamin E se smatra jakim antioksidansom. Ono što sadrži orah pokazuje 15 puta jača antioksidativna svojstva. Obilježje orahove jezgre su masnoće. Ali izrazito zdrave masnoće! Smatra se da brojni antioksidansi i masne kiseline (pogotovo omega-3) iz oraha djeluju izrazito antikancerogeno.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži visok postotak nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E, koji pomažu u zaštiti od sunca, a isto tako vrlo povoljno djeluju na osjetljivu kožu.

Recept s aloa verom

Sastojci:

  •    ½ šalice čistog aloe vera gela
  •    20 kapi ulja sjemenki mrkve
  •    5 žlica ulja pšeničnih klica
  •    žlica konopljinog ulja
  •    5 kapi ulja lavande

Pomiješajte navedene sastojke. Prije upotrebe dobro promućkajte te koristite kao i bilo koje drugo sredstvo za zaštitu od sunca. Potrošite u roku 6 mjeseci.