Znate li ishranom kontrolisati dijabetes

Svrha dijete za dijabetes je da vam pomogne da kontrolišete šećer u krvi. Svodi se na češće i manje obroke bogate vlaknima i nutrijentima iz prirodne hrane.

Znate li ishranom kontrolisati dijabetes

Ugljikohidrati

Osnova svake dijete za dijabetes je kontrola ugljikohidrata. Ako imate dijabetes onda morate naučiti koje hrane sadrže ugljikohidrate, a pogotovo morate naučiti koje hrane su ugljikohidrati sa visokim glikemijskim indeksom jer te hrane trebate ograničiti na jako sitne porcije u svojoj prehrani.

Primjeri takvih hrana su: bijeli hljev, bijela riža, zašećereni sokovi, kolači, krompir, sušeno voće i jako slatko voće poput datula, ananasa, lubenice ili grožđa.

Koji su prvi simptomi dijabetesa

Zašto morate ograničiti ovakve hrane u svojoj prehrani?

Hrane sa visokim glikemijskim indeksom se brzo prerađuju i uzrokuju brze skokove glukoze u krvi. To je jako nepoželjno za osobe sa dijabetesom jer njihov inzulin nije dovoljno djelotvoran u spremanju velikih količina glukoze u zalihe. Zato se u slučaju da pretjerate sa ovakvim hranama glukoza zadržava u krvotoku na previsokom nivou i stvara simptome poput umora, žeđi ili učestalog mokrenja. Ako zanemarujete ovu činjenicu dugotrajno možete prouzrokovati i mnogo veće posljedice po svoje zdravlje.

Dobri i loši ugljikohidrati

Razlika između dobrih i loših ugljikohidrata za dijabetičare se svodi na količinu vlakana i vitamina koji se nalaze u tom ugljikohidratu. To je većinom razlika između prirodne hrane i procesuirane hrane. Vlakna su bitna za dijabetes zato što usporavaju probavljanje ugljikohidrata i tako vam omogućavaju da izbjegnete nagle skokove šećera u krvi. Npr. narandža ili šljiva, iako sadrže u sebi šećer, neće prouzrokovati visoke skokove u krvnom šećeru kao neki kolači ili sladoled. To je zato što narandža i šljiva imaju jako mnogo vlakana, a sladoled i kolač ih nemaju gotovo nikako. Naravno ni sa voćem ne smijete pretjerati jer bilo koja hrana koja se sastoji od ugljikohidrata će povisiti šećer, samo zavisi koliko brzo.

Ako imate dijabetes trebali biste jesti:

Integralni (crni) hljeb umjesto bijelog hljeba

Integralnu rižu umjesto bijele riže

Kokice, orašaste plodove i sjemenke umjesto grickalica i slatkiša

Nemasno mlijeko i jogurt umjesto punomasnog

Nezašećerene sokove umjesto zašećerenih

Čak i kad se pridržavate ovih pravila, ne biste trebali prelaziti 45-60 grama ugljikohidrata po obroku (radi bolje orijentacije, 3 kriške hljeba imaju oko 45 grama ugljikohidrata). Neki izvori savjetuju da ne prelazite 50 grama ugljikohidrata dnevno. Iako ovakav ekstreman pristup u većini slučajeva nije potreban, sigurno je djelotvoran u kontroli šećera u krvi. Jedini je problem što većina osoba nije toliko disciplinirana, ali i ne treba da bude. Najbitnije je da ne jedete previše obilne obroke nego da rasporedite svoj dnevni unos u više sitnih obroka.

S obzirom da je svaki slučaj poseban, najbolji savjet je da slušate svoje tijelo. Ne reagiraju svi dijabetičari jednako na sve hrane. Nakon što naučite koje hrane imaju mnogo ugljikohidrata (npr. škrobna hrana poput kruha, krompira, riže, grickalica i slatka hrana poput voća i raznih slatkiša) mjerite svoj šećer i posmatrajte kako reagira na sve te hrane. S vremenom ćete naučiti koliko čega možete pojesti, a da vaš šećer ne skoči previsoko.

Znanstvenici razvili tjesteninu koja pomaže u borbi s dijabetesom i kolesterolom

Na što još trebate paziti?

Postoji još nekoliko dijetetskih promjena koje biste trebali napraviti pored brojanja ugljikohidrata:

Smanjite unos zasićenih masti jer one negativno djeluju na osjetljivost inzulina. Zasićene masti su većinom životinjske masti poput maslaca ili loja na mesu ali mogu biti i biljnog porijekla poput masti iz čokolade.

Smanjite unos alkohola ili potpuno prestanite. Ako baš morate piti onda pijte umjereno i nemojte piti na prazan stomak.

Kada jedete proteine (npr. meso) sa ugljikohidratima onda će vam šećer u krvi biti stabilniji

Kada ste bolesni: jedite manje obroke češće, nemojte se naprezati mnogo, pijte mnogo tekućine (bez šećera)

Ako vam se desi da vam šećer padne nisko (hipoglikemija) pojedite nešto maleno i slatko

Ako ste pretili i imate dijabetes, gubitak težine će imati jako pozitivno dejstvo.

Povrće

Većina povrća je potpuno sigurno i poželjno za dijabetičku prehranu.

Koje voće se preporučuje dijabetičarima?

Dijabetičari bi se trebali držati voća sa niskim glikemijskim indeksom. Takvog voća su: zelene jabuke, višnje, nezrele banane, grejpfrut, narandže, kruške, šljive.

Primjer dnevnog menija za dijabetičare

Doručak: 2 kriške crnog hljeba namazane kikiriki maslacem

Užina: 1 čaša nemasnog mlijeka i 2 mandarine

Ručak: 200 grama pilećih prsa, 2 kriške crnog hljeba i čaša prirodnog narandžinog soka

Užina: 1 kriška hljeba namazana maslacem od kikirikija i 1 čaša nemasnog mlijeka

Večera: 100 grama tunjevine, salata s paradajzom i lukom, 2 kriške crnog hljeba i 1 jabuka

Užina: 1 banana

Za kraj

Ishrana za dijabetes ne mora biti komplicirana. Ona se može svesti na nekoliko jednostavnih pravila:

Ograničite unos jednostavnih ugljikohidrata poput bijelog hljeba, tjestenine i slatkiša (najbolje bi bilo kada biste umjesto ovakvih hrana jeli prirodne i svježe hrane jer one imaju vlakna u sebi)

Jedite manje obroke više puta dnevno

Jedite onoliko koliko vam treba jer pretilost može samo pogoršati dijabetes

Jedite neškrobno povrće bez brige

Smanjite unos zasićenih masnoća i alkohola

 

(NN)

Najnovije

Popularno

Više savjeta