Zdravi međuobroci za energiju s malo kalorija

Nutritivno zdravi međuobroci su odličan način za poticanje metabolizma. Međuobrocima se sprečava nagli pad šećera u krvi te postiže obnova energije. Ako lošu hranu i nezdrave međuobroke zamijenimo nutritivno vrijednim alternativama, sami sebi ćemo pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih tegoba i neželjenoga gomilanja kilograma.

Zdravi međuobroci su odličan način poticanja metabolizma, ali i smanjenja ukupnog unosa kalorija. Moderan tempo života često ostavlja malo vremena za brigu o prehrani. Jedemo u hodu, s nogu, za kompjutorom ili televizorom u kratkim pauzama među mnogim obvezama.

Upravo zato kvalitetni međuobroci za većinu nas, bilo da radimo, školujemo se ili obavljamo privatne poslove, postaju ključ opskrbe tijela energijom i hranjivim tvarima. Hranjivi međuobrok drži naš mozak “budnim”, a dovoljno mu je posvetiti samo nekoliko minuta. Međuobrocima se sprečava nagli pad šećera u krvi te postiže obnova energije, a ovim kratkim i količinski malim obrokom trebamo si osigurati važne hranjive tvari koje će nas “držati” onih nekoliko sati do ručka.

Stoga kvalitetan međuobrok sigurno nisu grickalice ili, na primjer, bomboni. U idealnom slučaju zdrav međuobrok bi trebao sadržavati malu količinu šećera ili uopće ne sadržavati šećer, malo ili ništa natrija (soli), ne smije sadržati bijelo brašno i smije sadržavati male količine (ili ništa) zasićenih masti. Bilo da su užinu priređujete prije izlaska iz kuće ili je kupujete u pauzi, izaberite namirnice koje vam neće opteretiti probavu, a sjetite se i kako potreba tijela za kalorijama ovisi o potrošnji.

Zdravi međuobroci sa oko 200 kcal

– Šoljica suhog voća i orašastih plodova – 220 kcal
– Voćni smoothie – 220 kcal
– 1 jabuka i 20 badema    – 200 kcal
– Smoothie jagoda-banana, 200 ml i 2 integralna keksa (30 g) – 230 kcal
– Voćna salata (250 g), sok od naranče (2 dl) – 230 kcal
– 1 banana i mali voćni jogurt – 220 kcal
– Žitna pločica (50 g) – 215 kcal
– 30 g hrskavih žitnih pahuljica i šalica obranog mlijeka – 200 kcal
– Riža na mlijeku s voćem – 220 kcal
– Malo kukuruzno pecivo i mliječni namaz light (40 g) i sir (30 g) – 210 kcal
– Integralni krekeri bez soli (25 g) i 1 čvrsti jogurt s niskim udjelom masti (2 dl) i 1 žlica lanenih sjemenki    – 215 kcal
– Desertni jogurt (150 g) – 186 kcal
– Tekući jogurt (330 ml)    – 207 kcal
– Orasi, 30 g – 195 kcal
– Integralni krekeri (25 g) i polutvrdi sir (npr. gauda ili edamer) – 218 kcal
– Sušene marelice (50 g) i čaša (2,4 dcl) 100% prirodnog voćnog soka – 228 kcal
– Rižini krekeri, 5 kom – 196 kcal
– Suhe smokve, 5 kom – 249 kcal
– Grisini štapići, 8 kom – 224 kcal
– Muesli ili voćna pločica (25 g) i 1 jabuka – 196 kcal
– Kakao: šoljica mlijeka (2,5 dl) i kakao, instant 3 žličice – 228 kcal
– Grožđe, 200 g – 246 kcal

Uz zdrav međuobrok imamo bolju liniju i produktivniji smo na poslu

“Snažan” međuobrok odličan je način poticanja metabolizma, ali i smanjenja ukupnog unosa kalorija. Međuobrok sprečava nagli pad šećera u krvi te suzbija jaku glad, pa za glavni obrok jedemo manje. Radni rezultati su bolji ako je opskrba energijom konstantna. Stoga birajte namirnice koji drže razinu energije visokom i opskrbljuju organizam hranjivim tvarima.

Mliječni proizvodi su dobar izbor čak i kad ste na dijeti

Jogurt sa smanjenim udjelom mliječne masti bit će idealna užina u svakoj dobi. Zbog visokog udjela kalcija, jogurt je koristan za očuvanje čvrstoće kostiju, što je posebno važno za djecu i žene. Usto, jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina, a ako izaberete napitke s korisnim bakterijama iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium, dodatno ćete pomoći svojoj probavi.

Mliječni proizvodi često sadrže i dobar udio vitamina D, a jogurt je izvrsna alternativa za one kojima mlijeko ne odgovara iz bilo kojeg razloga.

Bomboni i čips vam neće dati dovoljno energije

Međuobrok mora u maloj količini organizmu dati dovoljno hranjivih tvari za nekoliko sati. Stoga namirnice poput bombona ili čipsa nisu preporučljivi jer nude tek nagli, ali kratak energetski poticaj koji će poremetiti ravnotežu metabolizma i probavu, a tijelo će brzo tražiti još, tjerajući vas da jedete više nego što vam treba.

Uz više manjih obroka šećer i tlak ne rastu

Istraživanja pokazuju da više manjih obroka djeluje povoljno na regulaciju masnoća i šećera u krvi. Treba znati i da osobe koje dnevno konzumiraju više manjih obroka imaju bolji nutritivni profil, te time i manje zdravstvenih tegoba.

Najnovije

Popularno

Više savjeta