Začini žarkih boja i jakih mirisa štite od raka, upala, bolova…

Hrana intenzivne boje, okusa i mirisa najčešće sadrži mnogo bioaktivnih sastojaka koji u tijelu mogu imati brojna pozitivna, odnosno ljekovita  svojstva – antikarcinogeno, protuupalno, antimikrobno i analgetsko, na primjer. Ovakav opis se najbolje slaže sa začinima, jer upravo kod njih navedena svojstva su najintenzivnija, kaže Dana Mrvić, nutricionistica iz savjetovališta Nutricionist d.o.o. iz Splita.

Začini žarkih boja i jakih mirisa štite od raka, upala, bolova…

– Pritom prehrana kod raznih vrsta bolesti može imati utjecaj u tri faze: kod blažih poremećaja, poput lagano povišenih vrijednosti kolesterola, glukoze, ili tlaka, pravilnom prehranom i promjenama u nekim životnim navikama – poput fizičke aktivnosti i pušenja – ti poremećaji mogu potpuno nestati.

Ako se poremećaj razvije u bolest i nužna je liječnička intervencija, prehrana je dio kompleksnijeg sustava liječenja, u kombinaciji s lijekovima ili operacijom. A nakon što je bolest izliječena ili stabilizirana, prehrana pomaže u održavanju zdravlja i prevenciji ponovnog nastanka bolesti – pojašnjava Dana Mrvić.

U posebnu kategoriju, dodaje, možemo staviti hranu kao jedini lijek,  primjerice, kod alergije, celijakije i deficita pojedinih enzima. Kod ovakvih stanja nužno je isključiti iz prehrane pojedine namirnice, odnosno komponente hrane.

Kad je riječ o začinima, mnogi od njih djeluju višestruko korisno na zdravlje, odnosno korisni su kod većeg broja zdravstvenih tegoba, pri čemu su neki posebno poznati po tome što umiruju ili otklanjaju bol.

– Među najpopularnijima je đumbir, koji se koristi kod mučnine i artritisa. Smatra se da pomaže i kod drugih poremećaja probavnog sustava te ima i antikarcinogeno djelovanje – kaže naša sugovornica.

I kurkuma se primjenjuje za mnoge bolesti zbog velikog višestrukog pozitivnog djelovanja: djeluje protuupalno pa je korisna kod artritisa, protiv upalnih bolesti crijeva, psorijaze, te kao prirodni antibiotik za prehladu i infekcije. Korisna je i za obnovu moždanih stanica te očuvanje krvnih žila.

I neka istraživanja već su dokazala djelovanje tih začina protiv boli te pokazala da su mnogo korisniji od „pravih“ lijekova, jer nemaju negativnih nuspojava. Tako je u sklopu studije provedene 2014. godine, polovica od stotinu ispitanika koji inače pate od migrena liječena s 50 mg sumatriptana, lijeka protiv migrene, dok je preostala polovica ispitanika dobivala po 250 miligrama đumbira u prahu.

Dva sata nakon toga 70 posto ispitanika koji su popili lijek i 64 posto onih koji su konzumirali đumbir osjetili su smanjenje boli za čak 90 posto. No u skupini onih koji su popili lijek, oko 20 posto ispitanika osjetilo je vrtoglavicu i žgaravicu, dok je samo 4 posto onih koji su konzumirali đumbir imalo probavne smetnje.

Kurkuma se pak pokazala korisnom protiv bolova u želucu te bolova povezanih s iritabilnim smetnjama crijeva, za što je zaslužan snažni antiupalni sastojak začina – kurkumin. U jednom se istraživanju kurkuma pokazala podjednako učinkovita kao i ibuprofen, s tim da izaziva manje problema sa želucem, dok je druga studija pokazala da smanjuje abnormalne mišićne kontrakcije u crijevima.

Začini se mogu koristiti kao dodatak obrocima, no ne više od pola žličice na dan. Dijabetičari trebaju biti vrlo oprezni s kurkumom, jer može potaknuti pad šećera u krvi, dok se đumbira trebaju kloniti žene s poremećajem u menstrualnom ciklusu te ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući i aspirin.
Kriške đumbira skuhajte kao čaj

U visokim dozama đumbir može izazvati blagu žgaravicu, proljev i nadražaj usta, pa oni osjetljiviji od đumbira mogu spraviti čaj: tri tanke kriške svježeg đumbira prelijte s dva decilitra kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte nekoliko kapi meda i možete ga piti.

Top 5 zdrave namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani:

Metvica ublažava bol u zglobovima

Iako je najpoznatija po tome što pospješuje probavu i regulira rad žuči, metvica povećava pokretljivost i smanjuje bol u zglobovima. Najbolje ju je konzumirati u čaju, 4 do 5 puta na dan.

Klinčić ublažava zubobolju

Klinčić pomaže kod nadutosti i grčeva te infekcija probavnog sustava. Zbog eugenola, jakog anestetika i antiseptika koji zaustavlja bol, a istodobno čisti usta, od davnina se koristi kod zubobolje.

Crni papar dobar je protiv artritisa

Crni papar koristan je protiv bolova povezanih s artritisom, boli u želucu te probavnim problemima. Zanimljivo je da se često koristi kao lijek u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Brokula protiv boli u zglobovima

I neke vrste voća i povrća mogu imati utjecaj na bol, što je povezano s tvarima analgetskog djelovanja. Brokula i kelj preporučuju se kod bolova u zglobovima zbog sadržaja sulforafana.

Borovnice umjesto aspirina

Bobičasto voće – kupine i borovnice, na primjer – možemo koristiti umjesto aspirina, zbog bogatog sadržaja salicilne kiseline, kaže nutricionistica Dana Mrvić.

(24sata)

Najnovije

Popularno

Više savjeta