Za šta je sve tamna čokolada dobra

Tamna ili crna čokolada, bogata kakaom, smanjuje nagomilani stres i jako je dobra za srce. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju kako je tamna čokolada dobra i za rad mozga. Svima zaboravnima poboljšat će pamćenje!tamna čokolada dobra

Za šta je sve tamna čokolada dobra

Tamna čokolada, koja sadrži oko 70 posto udjela kakaoa, odličan je izvor flavonoida, snažan je antioksidant i sadrži supstance koje imaju protuupalna svojstva. Poznato je kako pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.

Stručni tim kalifornijskog sveučilišta Loma Linda proučio je što se događa s flavonidima, koje unosim tamnom čokoladom u organizam. Otkrili su kako se on taloži u dijelovima mozga koji su zaduženi za učenje i pamćenje.

“Iznimno smo uzbuđeni ovim otkrićem i što ono znači za rad mozga”, rekao je voditelj projekta Lee Berk. “Otvaramo niz mogućnosti liječenja stanja izazvanih starenjem, demenciju ili gubitak pamćenja”, dodao je znanstvenik.

Berk je uvjeren kako kakao utječe na rad živaca i potiče rad proteina koji izgrađuju živčane stanice, pospješuju neuronske veze u mozgu, doprinose boljoj prokrvljenosti mozga kao i komunikaciji mozga s osjetilnim organima.

Promatrajući EEG snimke sudionika istraživanja, Berk i tim zabilježili su najviše razine moždanih aktivosti, povratak pamćenja i poboljšanje raspoloženja, kod ljudi koji su konzumirali kakao.

Ovi je istraživanjem nepobitno dokazana visoka neuroelektrična aktivost koja je potaknuta flavonoidima iz kakaoa. Iako su potrebna detaljna istraživanja, Berk je siguran kako posjeduje nepobitni dokaz da je tamna čokolada doista jako zdrava.

Najnovije

Popularno

Više savjeta