Za šta je sve dobra ljuta paprika

Konzumiranje ljute hrane, čili papričica pogotovo, šest do sedam puta sedmično smanjuje rizik od rane smrti za 14%, kažu stručnjaci. Prisutne već više od 6000 godina, papričice imaju višestruka zdravstvena svojstva. Evo za šta je sve dobra ljuta paprika

Pomažu u smanjenju težine

Kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljutinu, može poslužiti u suzbijanju apetita. Jedna čajna kašika kajenske paprike u hrani dovoljna je da u tijelu sagori dodatnih 15 kalorija tokom jela.

Štite od raka debelog crijeva

Opet kapsaicin. Taj aktivni, ali dijetalni sastojak papričice izaziva reakciju koja smanjuje rizik od raka u crijevima.

Prirodni su analgetik

Moderna medicina kapsaicin koristi kako bi umanjio bol, trnce, odumiranje i druge nepoželjne reakcije koje prate niz bolesti, od dijabetesa, side, herpes zostera i artritisa.

Pomažu kod raka prostate

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje oboljelih od raka prostate je u zemljama u kojima se konzumira mnogo ljute hrane. Kapsaicin, pokazalo je istraživanje, izaziva apoptozu – ubijanje ćelija raka.

Umanjuju bolne čireve

Mit je da ljuta hrana uzrokuje čireve i iritacije u utrobi. Stručnjaci su otkrili da ljuta hrana, odnosno papričice, ustvari umanjuju bol koji je kod čireva prisutan. Istovremeno, ne samo da pomažu u kontrolisanju, nego sprječavaju krvarenja u stomaku.

Zaustavljaju rak dojke

Nedavnim istraživanjem ustanovljeno je da molekule ljutine u papričicama agresivno napadaju ćelije raka dojke.

Dobrobit za srce

Crvene ljute papričice smanjuju holesterol u krvi i nivo triglicerida, dok povećavaju sposobnost tijela da se riješi fibrina, supstance koja stvara krvni ugrušak.

Pročišćavaju začepljen nos

Biberast efekt kapsaicina podstiče sekreciju sluzi iz začepljenog nosa i zapušenih pluća. Zdjela juhe s ljutim papričicama preporučuje se kod prehlada i gripe. Osim toga, papričice su bogate vitaminom C i drugim antioksidansima, pa su zapravo dobre i u sprječavanju nastanka prehlade.

Najnovije

Popularno

Više savjeta