Voćna dijeta: 4 kilograma manje za samo sedam dana

Voćna dijeta brzo dovodi do vitke linije, posebno ako se za ishranu koristi niskokalročno voće kojeg trenutno ima u izobilju. Ako vam je potrebno da veoma brzo izgubite neki kilogram viška, ovo može da bude rješenje.

Voćna dijeta: 4 kilograma manje za samo sedam dana

Ali voćna dijeta je veoma restriktivna i ne bi trebalo da se drži duže od sedam dana jer može da izazove niz zdravstvenih tegoba. Umjesto da voćnu dijetu pratite duže vrijeme, u toku sedmice možete odvojiti jedan ili dva dana za čišćenje organizma.

Voćna dijeta koja uključuje voće, kao i orahe i sjemenke može da dovede do značajnog mršavljenja, u zavisnosti od toga koje voće jedete i u kojim količinama. To je odlična dijeta za mršavljenje i čišćenje organizma, jer voće sadrži malo kalorija, a velike količine vitamina, minerala i antioksidanasa. Međutim, voćna dijeta može da izazove ozbiljne deficite važnih nutrijenata, osim ako se uloži napor da se unosi dovoljno proteina u ishrani. Zato se preporučuje da ovu dijetu držite najduže sedam dana.

Naime, voće je siromašno proteinima, pa ako se odlučite za jelovnik zasnovan isključivo na voću može sa kilažom doći i do smanjenja mišićne mase, a kako su mišići najveći potrošači kalorija svaki gram mišićnih vlakana je dragocjen za očuvanje vitke linije. Koliko težine možete izgubiti na voćnoj dijeti zavisi od unosa kalorija. To zavisi od toga koje voće jedete i u kojim količinama. Avokado, na primjer, sadrži 160 kalorija, a orasi čak 400 na 100 grama.

Voćna dijeta koja bi sadržala veće količine masnih voća i oraha ne bi dovela ni do kakvog mršavljenja, dok ukoliko jedete niskokalorično voće kao što su jabuke, lubenice ili bobičasto voće može doći do dramatičnog, ali kratkotrajnog, mršavljenja. Naime, ako uopšte ne unosite proteine (esencijalne amino kiseline) uzaludno ćete smršati pomoću voćne dijete, jer već poslije nekoliko sedmica možete očekivati da vam se izgubljeni kilogrami vrate.

Zdrava voćna dijeta, dakle, nikako ne podrazumijeva da cijeli dan jedete samo voće. Ekstremni gubitak težine ne bi bio jedini efekat do koga bi vas mogla dovesti takva restriktivna dijeta, već bi se mogli pojaviti i simptomi nedostatka proteina i esencijalnih masnih kiselina, a može doći i do nedostatka kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina D i B, posebno nedostatka vitamina B 12.

Prije početka voćne dijete veoma je važno da znate da treba da unosite određeni nivo kalorija u cilju održavanja dobrog zdravstvenog stanja. Broj kalorija potrebnih po osobi će se razlikovati od jedne osobe do druge, jer sve zavisi od vaših redovnih dnevnih aktivnosti, posla i načina života, ali sve ispod 1.000 – 1.200 kalorija na dan je malo. Ishrana bogata voćem ne obezbijeđuje dovoljno kalorija. U 100 grama voća ima u prosjeku 40-50 kalorija i oko deset grama šećera, što nije baš zdravo.

Umjesto da se pretjeruje u voću, pametnije je pojesti dvije-tri voćne užine u toku dana ili jedan voćni obrok, odnosno maksimalno oko kilogram voća dnevno. Za ručak možete pojesti povrće u kombinaciji sa mesom ili jajima, a neke žitarice za doručak ili večeru ili kombinacija žitarica i povrća ili salata od povrća i sira. Takva izbalansirana ishrana je mnogo zdravija i daje dugoročnije rezultate. Umjesto da voćnu dijetu pratite duže vrijeme, u toku sedmice možete odvojiti jedan dan za čišćenje organizma i obrok ili dva u toku dana zamijeniti voćem.

 

 

(Ljepotaizdravlje)

Najnovije

Popularno

Više savjeta