Šta se dogodi organizmu ako ne jedemo meso

Ljudi se odreknu različitih stvari u okviru novogodišnjih odluka. Ukoliko ne možete zamisliti život bez čokolade ili čašice nekog pića za vikenda, onda razmislite o ukidanju mesa iz vašeg jelovnika.

Stručnjaci poručuju da ćete imati niz zdravstvenih beneficija, a i da ćete dati mali doprinos klimatskim promjenama. Šta se dogodi ako ne jedemo meso godinu dana?!

Šta se dogodi organizmu ako ne jedemo mesoako ne jedemo meso

1 Gubitak težine

Prosječna osoba može izgubiti 4,5 kilograma kada prekine jesti meso. Ovo se tvrdi u istraživanju koje je urađeno na koledžu medicine u okviru Univerziteta George Washington u SAD-u. Istražitelji su analizirali 15 studija koje su urađene na području Evrope i Amerike te su otkrili kako dijete koje su bazirane na povrću imaju efekta iako ne vježbate.

2 Manji rizik od srčanih oboljenja

Vegetarijanska dijeta smanjuje holesterol i pritisak.

3 Manji rizik od dijabetesa

Studija je otkrila da osobe koje sedmično konzumiraju sve vrste mesa imaju 29 posto veću šansu da dobiju dijabetes za razliku od vegetarijanca.

4 Manji rizik od karcinoma

Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je obrađeno meso kao kancerogeno pa su salama i slanina u kategoriji sa cigaretama i zračenjem. Ovo se posebno odnosi i na crveno meso.

5 Promjena crijevnih bakterija

Studija koju je radio Univerzitet New York otkrila je kako vegetarijanci imaju više zaštitnih vrsta crijevnih bakterija od onih koji jedu meso.

6 Bolji osjećaj nakon vježbanja

Ako vas mišići nakon vježbanja bole jedan od razloga je možda to što jedete meso, odnosno teška proteinska dijeta. Otpuštanje mliječne kiselina usporava oporavak i izaziva bolove.

7 Bolje se osjećate općenito
Milijarder Richard Branson kazao je da se nakon što je prestao jesti meso počeo osjećati zdravije i aktivnije. Autor bloga No Meat Athlete Matt Frazier kazao je kako je nakon odluke da postane vegetarijanac počeo brže trčati, više je jeo ali je bio u formi, te je otkrio novu hranu koju voli.

Najnovije

Popularno

Više savjeta