Špinat je hranjiviji od kelja, a losos je kaloričniji od piletine

Ove namirnice zdrave su i neophodne za organizam, ali neke od njih zdravije su od drugih. Naranče, bademe i špinat tako visoka nutritivna vrijednost čini boljima od drugih, ali to ne znači da iz prehrane treba izbaciti kelj, losos ili jabuke. Važno je u prehranu uključiti što više povrća i voća, ali i prilagoditi jelovnik svojim potrebama te tako nadomjestiti vitamine koji vam nedostaju.

Špinat je hranjiviji od kelja, a losos je kaloričniji od piletine

Kelj vs. špinat

Iako je kelj trenutno popularniji na gastro sceni, špinat sadrži više hranjivih tvari, potvrdila je studija američkog Sveučilišta William Paterson. Porcija špinata od 100 grama ima 26 kalorija manje nego porcija kelja, a bogatija je magnezijem i betakarotenom. Ti su vitamini neophodni za zdravlje očiju, nervni sistem te lijepu kosu i kožu, piše Byrdie, prenosi 24sata.hr.

Jabuke vs. naranče

Porcija naranči ima 33 kalorije manje nego porcija jabuka, a sadrži i manje šećera. Osim toga naranče sadrže više vitamina C, vitamina A i kalcija nego jabuke. Ti su nutrijenti neophodni za dobar imunitet, vid, zdravu kožu, kosu, sluznice dišnog i probavnog trakta te jake kosti.

Bademi vs. indijski oraščići

Iako porcija badema ima šest kalorija više nego porcija indijskih oraščića, bademi su bogatiji vitaminom E. Ovaj je vitamin nužan za zdravlje očiju i kože. On pomaže tijelu da iskoristi bolje iskoristiti vitamin K, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Losos vs. piletina

Iako su oboje ove namirnice zdrave, piletina je manje masna i ima manje kalorija nego losos. Osobito treba pripaziti na uzgoj lososa jer oni koji se uzgajaju u ograđenim lovištima često sadrže toksine.

 

 

(Avaz)

Najnovije

Popularno

Više savjeta