Pet namirnica koje ne treba podgrijavati

Život je danas postao toliko brz da nema dovoljno vremena za svježu hranu, nego često tražimo brza rješenja kao što je podgrijavanje ranije spremljene hrane. Ipak postoje namirnice koje ne treba podgrijavati a evo i zašto.

Ipak, nisu sve namirnice podobne za podgrijavanje, bilo zbog bakterija koje se ne uništavaju podgrijavanjem, bilo zbog proteina čije se molekule razbijaju tokom zagrijavanja.

U nastavku pročitajte kojih to pet namirnica koje ne bismo trebali podgrijavati, sudeći prema institucijama Food Standards Agency i European Food Information Council.

Pet namirnica koje ne treba podgrijavati

1 Piletina

Kod piletine i druge peradi, baš kao i jaja, česta je kontaminacija salmonelom, što može predstavljati poseban problem ukoliko jelo od piletine ponovo podgrijavate u mikrovalnoj pećnici, čiji valovi ne prodiru u sve dijelove hrane kao kad je zagrijavate na šporetu. Iz tog je razloga, posebno kad je piletina u pitanju, potrebno okretati je više puta kako bi se zagrijala sa svih strana i kako bi valovi prošli do sredine mesa.

Podgrijavanje piletine se ne preporučuje i iz razloga što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, čije se molekule prilikom podgrijavanja drugačije razbijaju, što može dovesti do stomačnih problema.

2 Riža

Najvažnija stvar u vezi pripremljene, kuhane riže jeste kako se skladišti nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuhanja riža drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu proizvesti otrov koji može dovesti do povraćanja i dijareje. Podgrijavanje riže neće eliminisati ove otrove.

3 Krompir

Slično kao sa rižom, problem sa krompirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme.

Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum (koja uzrokuje botulizam), pogotovo ukoliko je krompir zapakovan u foliju, te nema doticaja s kisikom.

Podgrijavanje krompira neće uvijek elimisati ovu bakteriju.

4 Špinat i drugo lisnato povrće

Špinat i drugo lisnato povrće, u ovisnosti od toga gdje se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, no mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni.

Oni mogu utjecati na sposobnost krvotoka da prenosi kisik do organa, a kod male djece mogu dovesti do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usljed respiratornog distresa.

5 Gljive

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu razbiti. Ukoliko se ne skladište dobro, gljive vrlo brzo mogu propasti i dovesti do stomačnih problema nakon podgrijavanja.

Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrijati na temperaturi iznad 70 stepeni celzijusa.

Najnovije

Popularno

Više savjeta