Paleo dijeta: Prednosti i mane strogog režima ishrane

Prve asocijacije na ovu dijetu su velike količine mesa što je u suštini tačno: izbjegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina osnove su Paleo dijete. Autor dijete profesor Loren Cordain tvrdi da žitarice nisu bile dio praistorijske ljudske ishrane i da ih zato treba izbjegavati.

Paleo dijeta: Prednosti i mane strogog režima ishrane

Važan podatak je i to da je industrijska revolucija još značajnije promijenila našu ishranu, a štetnost vještačkih aditiva koji produžuju rok trajanja proizvoda kao i drugih dodataka ne dovodi se u pitanje.

Sve ove promjene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bi trebalo da jedemo onako kako smo se to činili desetinama hiljada godina ranije, prije pojave poljoprivrede i daleko prije industrijalizacije.

Na čemu se bazira Paleo dijeta

Bazira se na ishrani koja je bila dostupna ljudima prije naše ere i podrazumijeva izbjegavanje mnogih proizvoda: suhomesnatih jela, svih vrsta šećera, soli, proizvoda od žitarica (hljeb, kukuruz, pšenica, pirinač, tjestenine…), mahunarki, mliječnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modifikovani.

Najvažnije komponente

Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su takođe dozvoljene.

Voće, orašasto voće i sjemenke (sve osim kikirikija) mogu se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama, od ulja koristi se isključivo maslinovo, laneno i ulje kanole.

Preporučuje se uzimanje ribljeg ulja u kapsulama.
Piju se uglavnom voda i čaj, ali i svježe cijeđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

 

(Lj&Z)

Najnovije

Popularno

Više savjeta