Ovo je 5 najčešćih mitova o vegetarijanstvu!

Podupirete li ovaj način prehrane ili ne bitno je da ne robujete zabludama koje vas svakodnevno okružuju.

Ovo je 5 najčešćih mitova o vegetarijanstvu!

Rasprave o o tome je li vegetarijanstvo zdravo ili nezdravo traju već desetljećima. Dok pobornici vegetarijanstva smatraju da prehrana koja ne uključuje meso povoljno djeluje na naše zdravlje, drugi se s tim ne slažu ni najmanje. O ovom načinu prehrane tijekom godina stvorili su se brojni mitovi koji su daleko od istine. Sve u svemu, podupirete li ovaj način prehrane ili ne bitno je da ne robujete zabludama koje vas svakodnevno okružuju.

Portal TOI navodi da su ovo 5 najčešćih zabluda koje se javljaju u vezi vegetarijanstva:

1. Organizam ne dobiva dovoljno proteina ako ne jedete meso

Ovo je jedna od najučestalijih zabluda koja se javlja kada se radi o vegetarijanstvu. Istina je da vegetarijancima ne nedostaje proteina bez obzira što ne konzumiraju meso. Štoviše njihova prehrana može biti bogatija proteinima nego moderna svakodnevne prehrane ako na konzumiraju namirnice bogate proteinima kao što je raznovrsno voće i povrće, žitarice te mahunarke.

2. Vegetarijanska prehrana ne daje organizmu dovoljno kalcija

Ova zabluda posebno se odnosi na vegane koji ne konzumiraju životinjske proizvode, uključujući i meso, ali i jaja, mlijeko i mliječne proizvode. Iako je mlijeko odličan izvor kalcija, ovim vitaminom obiluje i zeleno lisnato povrće u koje se ubraja kelj, poriluk, zelena salata, blitva, matovilac i radič. Prava istina je da vegetarijanci manje obolijevaju od osteoporoze (nedostatka kalcija koji dovodi do slabih kostiju) jer se njihovo tijelo lakše asimilira na kalcij koji unose u organizam.

3. Vegetarijanska prehrana nije uravnotežena stoga oni riskiraju svoje zdravlje zbog svojih principa

Vegetarijanska prehrana nikako nije neuravnotežena jer je složena od ugljikohidrata, proteina i masti- tri tvari koje su temelj zdrave i uravnotežene prehrane. Osim toga, njihova prehrana temelji se na biljkama i često ima više hranjivih tvari od ostalih namirnica. S druge strane brojne medicinske studije pokazuju kako svakodnevna konzumacija crvenog mesa povećava vjerojatnost od bolesti srca, osteoporoze, dijabetesa i drugih degenerativnih bolesti koje uključuju promjenu ili propadanje stanica, tkiva ili organa.

4. Vegetarijanska prehrana dobra je za odrasle, no djeca trebaju jesti mesto kako bi se pravilno razvijali.

Ova zabluda temelji se na pretpostavci da proteini iz biljaka nisu jednako dobri kao oni iz mesa. Istina je da među njima nema razlike, proteini su proteini. Djeca trebaju 10 esencijalnih aminokiselina od kojih su izgrađeni proteini. Ove aminokiseline jednako su dostupne u biljkama kao i u mesu.

5. Ljudi su stvoreni da jedu meso

Naš organizam sličniji je biljojedima nego mesojedima zbog zubiju, sline, ali i cijelog probavnog sustava. Konačno, da je ova pretpostavka istinita ne bi toliko često obolijevali od bolesti koje su posljedica svakodnevnog konzumiranja mesa.

Najnovije

Popularno

Više savjeta