Ostaci od ručka koje ne smijete ponovno pripremati i jesti

Koliko puta vam se dogodilo a ste ostatke od ručka sklonili u stranu te ih ponovno pripremili za večeru? Iako ovo radimo svi, važno je znati kako s nekim ostacima hrane treba biti itekako oprezan jer vam mogu naškoditi.

Ostaci od ručka koje ne smijete ponovno pripremati i jesti

Pečeno crveno meso

Pečenu svinjetinu, teletinu ili janjetinu mnogi obožavaju jesti friško pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Naime pečeno crveno meso nikako ne bi smjeli ponovno peči ni kuhati, jer tijekom termičke obrade ono mijenja strukturu koja nikako ne paše našem tijelu.

Tokom dvostruke pripreme mesa mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja te zbog toga može postati toksično i izazvati probavne tegobe.

Perad

Pileće ili pureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuhane peradi od ručka, ovakvo meso trebali bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi li u sendviču.

Riječ je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu peradi ako se ono priprema dva puta. ‘Reciklirani’ ručak tako može izazvati brojne želučane i crijevne tegobe.

Supa

Supa je mnogima prava okrijepa i nezaobilazni dio obiteljskog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tekućinu naše tijelo obožava, dobro pazite ako je planirate spremiti za kasnije i poslužiti drugi ili treći dan jer ona može izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Naime, već spomenuto meso iz supe ne smijete podgrijavati zajedno s juhom, a to vrijedi i za povrće iz supe, posebno celer. Dakle, planirate li juhu supu i idući dan, procijedite je da ostane bistra te spremite u frižider, a ako je želite poslužiti neki drugi dan, spremite je u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.

Obratite pažnju na ove savjete kad ubuduće planirati da podgrijete nešto.

(Avaz)

Najnovije

Popularno

Više savjeta