Organska hrana: Zašto je dobra i kako da krenete da je proizvodite?

Nerijetko čujemo poslovicu “zdravlje na usta ulazi”, a u 21. vijeku, kada je broj malignih oboljenja u enormnom porastu, ne možemo da se ne zapitamo da li smo prenebregnuli ovu važnu činjenicu? Život je sve brži, jede se s nogu, konzumira se velika količina brze hrane i namirnica koje su visoko industrijski prerađene. Procjena je da ljudi čak 90% štetnih supstanci u organizam unose nepravilnom ishranom. Da li je konzumacijom zdravih namirnica moguće djelovati preventivno i očuvati zdravlje? Naučnici tvrde da jeste.

Kada govorimo o zdravoj hrani javlja se pitanje šta je zapravo zdravo, kada su zemljište, vazduh i voda svuda oko nas zagađeni do krajnjih granica? Hrana koju svakodnevno unosimo u organizam, bilo biljnog ili životinjskog porekla, gaji se upravo u takvim uslovima. Da li takve namirnice mogu biti zdrave i postoji li alternativa?

Organska hrana je mogući odgovor na ovo i brojna druga pitanja iz domena očuvanja zdravlja i kvaliteta života.

Šta je organska hrana?

Organski uzgoj namirnica, bilo biljnog ili životinjskog porijekla, podrazumjeva uzgoj oslobođen upotrebe pesticida, hemijskih (neorganskih) đubriva, GMO, hormona rasta, zračenja, hemijskih aditiva. Sva nabrojana sredstva ubrzavaju rast stoke/biljaka, ali mogu imati štetan uticaj na ljudsko zdravlje. 

Fizičke lokacije – farme i zemljišta – na kojima se vrši organski uzgoj moraju biti na propisanoj udaljenosti od auto puteva, kanalizacija, standardnih farmi i svih ostalih potencijalnih zagađivača. Organskom proizvodnjom hrane postiže se maksimalni kvalitet namirnica, dok se istovremeno čuva životna sredina.

Stoga je organska hrana ukusnija od hrane proizvedene standardnim metodama proizvodnje. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a kao takva doprinosi očuvanju i unapređenju ljudskog zdravlja.

Kako možemo znati da je neka hrana organska?

Oznaku “organski proizvod” ne može da nosi bilo koja namirnica. Da bi proizvodi stekli sertifikat organskog proizvođača, gazdinstvo koje se bavi organskom proizvodnjom mora zakonski da bude uključeno u taj proces. Ako želite da se uključite u organsku proizvodnju, moraćete da proučite pravne akte koji ga regulišu:

  • Zakon o organskoj proizvodnji.
  • Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji radi izdavanja potvrde, kao i o uslovima i načinu prodaje organskih proizvoda.

Ova pravna dokumentacija će vam pojasniti sve što treba da znate o procesu organske proizvodnje – od kvaliteta zemljišta do klasifikacije plodova, dakle, od početka do kraja. Pravni akti koji regulišu organsku proizvodnju uređuju sve njene element, pa tako i skladištenje, mašine za pakovanje, transport, uvoz i izvoz. 

Poljoprivredna gazdinstva u procesu organske proizvodnje kontrolisaće nadležne kontrolne organizacije, kojima se na uvid mora pružiti sva dokumentacija i informacije o proizvodnji.

Kako se uključiti u organsku proizvodnju?

Organsku proizvodnju ćete otpočeti potpisivanjem ugovora sa kontrolnom organizacijom koja je nadležna za vaš okrug. Kontrolne organizacije Ministarstvo poljoprivrede određuje jednom godišnje, a spisak možete pronaći u Službenom glasniku. 

Ugovorom pristajete da kontrolna organizacija vrši kontrolu i sertifikaciju organskih proizvoda koje vi proizvodite. Dobićete evidencioni broj, a zavisno od stanja kontaminiranosti zemljišta počećete sa proizvodnjom. Ukoliko se zemljište tretiralo neorganskim materijama biće potrebno da prođe period konverzije, kako se iščistilo i neutralisalo. 

Propisani periodi konverzije zemljišta zavise i od biljne kulture koju planirate da gajite:

  • Za zasade jednogodišnjih biljaka zemljište treba da bude u periodu konverzije bar dvije godine prije prve sjetve
  • Za zasade višegodišnjih biljaka period konverzije zemljišta je tri ili više godina
  • Za zasade krmnog bilja na pašnjacima zemljište treba da bude u periodu konverzije dvije godine.

Period konverzije zemljišta moguće je “preskočiti” donošenjem analize uzorka tla. Ukoliko zemljište prethodno nije bilo tretirano štetnim hemijskim supstancama, moći ćete da otpočnete sa obradom i sjetvom koliko odmah. 

Kako izgleda organska proizvodnja?

Organska proizvodnja ne podrazumjeva da ste prepušteni na milost i nemilost štetočinama i vremenskim uslovima. Organski proizvođači mogu da koriste pomoćna sredstva, ali isključivo ona koja su propisana Pravilnikom o organskoj proizvodnji. Tu spadaju proizvodi za ishranu i zaštitu poljopivrednih kultura, proizvodi koji pojačavaju plodnost zemljišta, proizvodi za čišćenje i dezinfekciju, proizvodi za ishranu i suplementaciju stoke, aditivi i pomoćna sredstva koja se koriste u preradi organskih proizvoda, kao i ambalaža i način pakovanja uz pomoć mašine za pakovanje organske hrane.

Organska proizvodnja je isplativ posao, jer za organskom hranom vlada velika potražnja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ponuda je poslednjih godina veća nego potražnja. Kako biste profitirali organskom proizvodnjom, potrudite se da cijeli proizvodni proces zaključite na vašem gazdinstvu. Napravite korak dalje i uložite sredstva u nabavku opreme za preradu, mašina za pakovanje i transportnih vozila, kako ne biste plaćali usluge najma. Na ovaj način ćete biti u mogućnosti da kupcima ponudite upakovan krajnji proizvod.

Najnovije

Popularno

Više savjeta