Nutricionisti: Prerađena hrana, najgori neprijatelj zdravlja

Sir u listićima, viršle, kobasice, salame i margarin u vrhu su liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju američkih nutricionista, svakako trebalo izbjegavati.

Nutricionisti: Prerađena hrana, najgori neprijatelj zdravlja

Direktorka istraživačkog centra Radne grupe za zaštitu životne sredine, Neka Lajba, upozorila je da je najveći neprijatelj ljudskog zdravlja prerađena hrana s mnoštvom aditiva, prenio je sajt Seebiz.

“Još ne znamo koje su dugoročne posljedice konzumiranja ovih, da ih tako nazovem, naučnih eksperimenata”, izjavila je nutricionista iz Njujorka, Rejčel Harvest.

Američki stručnjaci objašnjavaju da sir u listićima nikad ne bi trebalo jesti, jer to  zapravo uopšte nije sir, već smjesa napravljena od mješavine mliječnih masnoća, proteina surutke, emulgatora i boja za hranu.

“Pun je soli i toliko mastan da u jednom listiću imate više masnoća nego u bilo kojem drugom mliječnom proizvodu iste količine”, izjavila je nutricionista, Bet Voren.

U ishrani su podjednako nepoželjni viršle, kobasice i salame, jer je prerađeno meso puno masnoća, a može da sadrži čak i do 400 odsto više soli i 50 odsto više konzervansa od običnog crvenog mesa.

Pored toga, neke od mesnih preradevina sadrže nitrate – hemijske aditive koji se povezuju s različitim vrstama raka, ali se ipak i dalje  koriste u prehrambenoj industriji, kako bi se pojačali boja, ukus i spriječilo brzo kvarenje hrane, upozorili su nutricionisti.

Oni ističu da je i margarin neprijatelj našeg zdravlja, kao proizvod koji je prepun soli i začepljuje arterije zasićenim mastima kojih ima više od putera, čime se povećava rizik od srčanog udara.

Na listi posebno nezdrave hrane su i kokice za mikrovalnu, jer se u njima nalazi hemikalija za koju je dokazano da može da poveća rizik od raka, utiče na plodnost i ometa rad bubrega, dok neke vrste ovih kokica sadrže vještačke ukuse i trans masne kiseline, kao i hemikalije koje mogu da izazovu glavobolje i mučninu.

 

 

(NN)

Najnovije

Popularno

Više savjeta