Namirnice koje žene trebaju konzumirati u trudnoći za normalan razvoj djeteta

Tokom trudnoće je izuzetno važno voditi zdrav život, a prvi faktor je zdrava ishrana i unošenje hranjivih materija koje su potrebne majci, ali i djetetu u njegovom najvažnijem stadiju razvoja.

Namirnice koje žene trebaju konzumirati u trudnoći za normalan razvoj djeteta

Kvalitetna ishrana je veoma bitna, no, to ne treba iskoristiti kao izgovor za pretjerano unošenje hrane. Opravdanje “jedem za dvoje” nije dobro ni za majku ni za dijete. Umjesto toga, potrebno je poslušati savjete eksperata, koji kažu da majka u trudnoći treba unositi tek 300 kalorija više nego inače. Mnoge žene se žale na gubitak apetita u prvom tromjesečju trudnoće, a uzrok tome su jutanje mučnine i vrtoglavice.

Zdrava ishrana znači unošenje svježeg voća i povrća. Trudnice trebaju redovno jesti nemasno meso, ribu i meso peradi. Koliko god da je privlačna brza hrana, te potrebe se moraju kontrolisati. Brza hrana sadrži prazne kalorije, a trudnice će definitivno zažaliti ako je budu prekomjerno konzumirale. Ponekad si mogu priuštiti taj užitak, ali granica mora postojati.

Trudnicama se preporučuje hrana bogata vlaknima, pahuljice i integralni hljeb. Od ljekara trebaju tražiti i vitaminske suplemente, čime se osigurava dnevno potrebna količina vitamina i minerala. Na taj način će beba dobiti sve hranjive sastojke krucijalne u toj fazi.

Kalcij i željezo su važni za trudnice, tako da trebaju unositi i hranu koja ih sadrži, a to su špinat, nemasno meso i grah.

Izuzetno važan je i vitamin C, koji se nalazi u narandžama, papaji, brokulama, paradajzu, jagodama i slično.

Folna kiselina je također potrebna, a nalazi se u povrću s tamnozelenim lišćem, kao i u mahunarkama.

U ishranu se mora uključiti Vitamin A, najmanje četiri puta sedmilno. On se nalazi u mrkvi, špinatu, marelici i slatkom krompiru, prenosi Klix.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta