Namirnice koje spriječavaju Alzheimerovu bolest

Nakon što ćelije u mozgu ne mogu međusobno komunicirati, tijelo prestaje ispravno funkcionirati. Pravilna prehrana može očuvati zdravlje organizma a ovo su namirnice koje spriječavaju Alzheimerovu bolest.

Postoje mnoge vrste demencije, ali Alzheimerova bolest najčešći je oblik i utječe na više od 35 miliona ljudi širom svijeta.

Demencija je progresivna i uzrokuje oštećenje mozga. Nakon što ćelije u mozgu ne mogu međusobno komunicirati, tijelo prestaje ispravno funkcionirati. Pravilna prehrana može očuvati zdravlje organizma, dok će loša povećati probleme.

Namirnice koje spriječavaju Alzheimerovu bolest

Kurkuma

Istraživanja pokazuju da kurkumin uklanja plak iz mozga koji pridonosi razgradnji ćelija, što može dovesti do Alzheimerove bolesti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Sadrži tvar koja se zove oleokantal. Ona pomaže u povećanju proizvodnje ključnih proteina i enzima koji razbijaju plakove povezane s Alzheimerovom bolešću.

Bobičasto voće

Sadrži tvari koje štite mozak od daljih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ima protivupalna svojstva i sadrži antioksidanse i mnogo vitamina C i E, prenosi Faktor.ba.

Špinat

Prema istraživanju koje je uključivao više od 200 žena, hrana bogata vitaminom B6 i folnom kiselinom, poboljšava kratkoročno pamćenje i mentalne sposobnosti.

Brokula

Brokula sadrži dvije hranjive tvari koje poboljšavaju funkcije mozga. Vitamin K pomaže u jačanju kognitivnih sposobnosti, a kolin je zadužen za bolje pamćenje.

Orasi čuvaju srce

Orasi obiluju protivupalnim nutrijentima i pozitivno djeluju na srce i krvotok, što omogućuje učinkovit protok kisika u mozak.

Učinak plave ribe

Prema istraživanju, osobe koje jedu tri obroka plave ribe sedmično, imaju 50 posto manje šanse oboljeti od Alzheimerove bolesti i demencije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta