Namirnice koje ne valja podgrijavati

Napravili ste previše musake, krumpira, spanaka ili gljiva? Ostatke ste stavili u frižider i planirate ih podgrijati sljedeći dan? To baš i nije dobra ideja, je postoje namirnice koje ne valja podgrijavati.

Namirnice koje ne valja podgrijavati

Gljive

Gljive biste trebali pojesti čim ih spremite, a ako vam ostane viška, bolje je da ih jedete hladne. To se odnosi i na juhe i druga variva koja sadrže gljive. Podgrijavanjem gljiva mijenja se njihova struktura proteina, kao i sam okus. Osim toga, mogu izazvati probleme s probavom, ali i smanjenjem zdravstvenih blagodati ove ukusne namirnice.

Piletina

Kao i kod gljiva, i podgrijavanjem mesa može doći do promjene u proteinima. Ako baš ne volite hladnu piletinu, podgrijte je na nižoj temperaturi.

Krumpir

Ovo je vrlo hranljiva namirnica koja podgrijavanjem gubi blagotvoran utjecaj na zdravlje. Jedite krumpir dok je još topao ili kad se ohladi, ali ga nemojte podgrijavati. Ako spremate varivo koje ćete jesti nekoliko dana, dodajte u njega netom skuhani krumpir prije svakog podgrijavanja jela.

Spanak / Špinat

Ovo ljekovito povrće ima visok postotak nitrata koji se ponovnim zagrijavanjem pretvaraju u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni, pa se zato preporučuje da spanak jedete netom nakon što ste ga pripremili ili hladan.

Cvekla / Cikla

Kao i spanak, i cvekla sadrži nitrate koji se podgrijavanjem pratvaraju u nitrite i mogu imati štetan utjecaj na naše zdravlje.

Jaja

Ova namirnica može postati štetna ako se podgrije, ali samo ako se nalazi u jelima u kojima su već skuhana ili pržena jaja.

 

(Magazin.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta