Najbolja i najgora hrana za nadutost

Imati savršeno ravan trbuh cijelo vrijeme nije moguće, niti normalno. Nakon što nešto pojedete ili popijete, sasvim je uobičajeno da se vaš trbuh malo raširi. No, ako je vaš trbuh konstantno nadut, trebate obratiti pažnju na ono što jedete.
Najgora hrana za nadutost

Kelj, brokula i kupus

To su kupusnjače koje potiču proizvodnju plinova i nadutost. Nije dobro u potpunosti ih izbjegavati jer su odličan izvor nutritivnih tvari i doprinose uravnoteženom i zdravom probavnom sustavu. Ograničite njihov unos i pripazite na porcije.

Saznajte sve o kupusu, svestranom i ukusnom borcu protiv raka!

Grahorice

One su odličan izvor proteina, ali i šećera i vlakana koja naša tijela ne mogu apsorbirati. Pomiješajte grahorice s lakše probavljivim žitaricama, kao što su riža i quinoa. Vaše tijelo će se nakon nekog vremena na njih naviknuti.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Ako vas muče nadutost i plinovi nakon konzumacije mliječnih proizvoda, vjerojatno ne podnosite laktozu. Vašem tijelu možda nedostaje enzima koji su zaslužni za razgradnju laktoze. Probajte na neko vrijeme izbaciti mlijeko i mliječne proizvode kako biste vidjeli kako vaše tijelo funkcionira bez njih.

Jabuke

Od jabuka nemojte u potpunosti odustati jer su odličan izvor raznih hranjivih tvari. Sadrže šećere koje neke osobe ne podnose baš najbolje. Jedite ih umjereno i nakon obroka, kao i breskve, kruške i šljive.

Slana hrana

Sol potiče zadržavanje vode, što može uzrokovati nadutost cijelog tijela. Sol izbjegavajte što je više moguće jer povećava rizik od nastanka dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Kada pretjerate s unosom soli, svakako povećajte unos vode koja će pomoći u izlučivanju viška soli.

Najbolja hrana

Krastavci

Sadrže kvercetin, antioksidant koji pomaže u smanjenju nadutosti. Krastavce možete bez straha jesti kada osjećate nadutost jer su istraživanja pokazala da krastavac potiče rad probavnog sustava i smanjuje razinu plinova u crijevima.

Banane

Odličan su izvor kalija i sprječavaju zadržavanje vode u tijelu jer reguliraju razinu soli i smanjuju rizik od nastanka nadutosti. Također sadrže vlakna koja će pomoći u prevenciji zatvora. Osim u bananama, uživati možete i u avokadu, kiviju, narančama i pistacijama.

Papaja

Enzimi iz papaje pomažu u razgradnji proteina, a to će znatno olakšati rad probavnog sustava. Stručnjaci ističu da papaja ima protuupalna svojstva, što doprinosi smanjenju plinova u crijevima. Vlakna iz papaje potiču rad probavnog sustava.

Šparoge

Iako će mokraća imati čudan i intenzivan miris, šparoge će potaknuti mokrenje. Na taj način će pomoći kod izlučivanja suvišne vode iz tijela i smanjiti nadutost i plinove. Šparoge sadrže topiva vlakna koja čudesno djeluju na cjelokupni probavni sustav.

Jogurt s probioticima

Probiotici će regulirati rad probavnog sustava, smanjiti nadutost, spriječiti nastanak zatvora i proljeva, pomoći u smanjenju grčeva i bolova u želucu. Možete uzimati i suplemente probiotika, ali su istraživanja pokazala da suplementi nisu jednako učinkoviti.

Đumbir

Đumbir je lijek za sve, uključujući i nadutost. Umiruje probavni sustav, opušta mišiće i smanjuje nadutost. Također sadrži enzime koji potiču razgradnju proteina i sprječavaju nakupljanje plinova u crijevima.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta