Mikrobiomska dijeta – partnerstvo s bakterijama na putu do savršenog tijela

Mikrobiomi, bakterije koje žive u nama, određuju zdravlje našeg organizma, ali i našu kilažu. U crijevima se nalaze dobre i loše bakterije, protiv kojih se borimo zdravom prehranom i ubijamo kalorije.

Različite namirnice i vrste prehrane uzrokuju različite promjene u organizmu. Te promjene mijenjaju ravnotežu mikrobioma, što je naziv za skup svih bakterija koje nastanjuju naše tijelo, od kojih neke na naše zdravlje imaju pozitivan, a neke negativan utjecaj. Promjena načina unosa i vrste hrane koju jedemo osobito utječe na mikrobiome koji čine želučanu i crijevnu floru. Broj mikrobioma u tijelu uvelike nadmašuje broj naših stanica i utoliko je važno održavati ih u ravnoteži. Ujednačena mikrobiomska ravnoteža održava nas zdravima:

pomaže našoj probavi
ubrzava metabolizam
održava optimalnu tjelesnu težinu
kontrolira glad
proizvodi vitalne vitamine
stvara prirodne antibiotike

Ne brzajte s dijetom

Na ravnotežu mikrobioma moguće je utjecati promjenom prehrane i to već u periodu od nekoliko dana. Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific American otkrilo je kako se s drugačijom prehranom mijenjaju i crijevne i želučane bakterije, ali i njihova genetska slika. S obzirom na vrstu i količinu namirnica koje unosimo u organizam, to otkriće može biti dvosjekli mač: jednako brzo kao što korisna hrana povećava broj dobrih bakterija u crijevima i želuc, štetna ih uništava i prevlast prepušta lošim bakterijama. Osim na negativnu promjenu u ravnoteži, znanstvenici upozoravaju i na osjetljivost želuca pri naglim promjenama u dijeti te preporučuju postupno mijenjanje prehrambenih navika. Poremećaj ravnoteže mikrobioma neuravnoteženim načinom prehrane uzrokuje iritaciju želuca i može dovesti do upalne bolesti crijeva ili pretilosti.
Nahranite dobre bakterije

Prehrana puna prebiotika, fermentiranih vlakana, omogućit će rast i razvoj bakterijama koje pomažu mršavljenju, a sniziti pH u crijevima i tako uništiti bakterije koje probavi štete. Prebiotici se u prehranu mogu unijeti kao dodatak u obliku pilula ili u prahu, a kao takvi su dostupni u ljekarnama. Dijeta bogata hranom koja sadrži prebiotike dat će odlične rezultate, a podrazumijeva:

šparoge
mrkve
češnjak
poriluk
luk
rotkvice
rajčice
kurkumu
cimet

Budućnost zdravog organizma

Nakon nedavnog izlaska knjige ‘The Microbiome Diet’ liječnika Raphaela Kellmana svijest o važnosti funkcionalnih mikrobioma se povećala, a sam autor tvrdi kako upravo u crijevima, gdje prehrana hrani bakterije, započinje proces uspostavljanja ravnoteže mikrobioma ključan za zdravlje cijelog tijela. Program prehrane koju dr. Kellman preporuča sastoji se od 3 faze:

faza traje 3 tjedna i sastoji se od eliminacije procesirane i pakirane hrane, glutena, žitarica, šećera, zaslađivača, jaja, mliječnih proizvoda, soje, kikirikija, krumpira i većine povrća
faza traje 4 tjedna tijekom kojih je dopušten ponovni unos jaja, mliječnih proizvoda, bezglutenskih žitarica, povrća i batata, a odstupanjod prehrane je dopušteno u omjeru od 10%
faza je neograničenog trajanja, preporuča se unos svih namirnica dopuštenih u prve 2 faze s odstupanjem od 30%

Piletina pirjana u umaku od jabuke

Jabuke bogate prebiotskim vlaknima odličan su dodatak okusu i hranjivosti mesnih jela, a recept, kojeg preporučuje dr. Kellman, dokazuje kako se mikrobiotske prehrane može držati bez izbacivanja hrane u kojoj uživamo.

Sastojci:

2 pileća bataka
sol i papar
kokosovo ulje
šalica jabukovače bez dodanih šećera
2 šalice narezanog luka
2 šalice narezanih jabuka
1 žlica začina estragona
pola žličice timijana

Postupak pripreme:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Posolite i popaprite piletinu i pecite ju na tavi, na kokosovom ulju, dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Piletinu stavite u tepsiju, a tavu polijte s četvrt šalice jabukovače, kojom pokupite sve ostatke piletine pa polijte po piletini i očistite tavu. Na luku dinstajte jabuke 5 minuta pa s ostatkom jabukovače dodajte piletini i začinite timijanom i estragonom. Pecite u pećnici na 190 stupnjeva 20 minuta, a tada okrenite piletinu na drugu stranu i pecite još 10 minuta ili dok ne izgubi ružičastu boju i sokovi postanu čisti. Dodajte papra i soli po želji.

Dobar tek!

 

(Ordinacija.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta