Kupus – ljekovito blago za cijelo tijelo

Malo je namirnica koje možemo koristiti kao lijek ili kao pomoćno ljekovito sredstvo na razne načine kao što je kupus.

Kupus – ljekovito blago za cijelo tijelo

Kupus se razvio od svog prvobitnog oblika, iz divljeg kupusa (Brassica oleracea L.), koji danas raste na kamenitim obalama Europe, od Sredozemne obale do Irske. Zanimljivo je da Egipćani nisu poznavali kupus, a prvi zapisi iz 4 st. p. n. e. (Teofratis) pišu o tri vrste kupusa za jelo. Grk Dioskurid pak govori o ljekovitosti i kvaliteti kupusa, kao i o načinu primjene (kuhan ili svjež). Malo je namirnica koje možemo koristiti kao lijek ili kao pomoćno ljekovito sredstvo na razne načine kao što je kupus.

Pučka medicina zna koristiti ljekovita djelovanja kupusa, a preporučuje ga: kao dobar antianemik, kod raznih anemija i oboljenja krvi (kupus sadrži dosta željeza), kod raznih upalnih procesa i epidemija, kao dobar prirodni antiseptik, pogotovo u preventivnoj prehrani (sadrži dosta sumpora), kao dobar remineralizant, kada je potrebno organizmu nadoknaditi minerale i vitamine, po kojima je kupus i danas mnogo hvaljeno prirodno sredstvo za prirodno liječenje niza oboljenja. Antiulkusno djelovanje pripisuje se vitaminu U, kojeg ima u kupusu, a antirahitično djelovanje ima zbog vitamina D, koji je bitan za razvoj djece, no važan je i u prehrani odraslih osoba.

Jak je diuretik, koji tjera na mokrenje, jer potiče jače izlučivanje tekućine te se u terapiji pučke medicine preporučuje kod oboljenja gdje je potrebno odstraniti nakupljenu tekućinu u raznim dijelovima tijela (ascitis, vodene bolesti). Povoljno djeluje na pražnjenje crijeva te je vrlo bitno znati iskoristiti to prirodno laksativno djelovanje, koje izvrsno potiče cijelu peristaltiku na rad, a za razliku drugih laksativa, ne stvara naviku uzimanja. Ima i revuzijsko svojstvo u odvođenju i raspoređivanju sokova u krvi, što je vrlo bitno za rad cijelog našeg metabolizma,

Usto zaista dobro djeluje na kosti (jača kosti – osteoporoza), pogodna je hrana za dijabetičare, povoljno djeluje na crijevnu floru i jedan je od poznatih prirodnih detoksikanata u zimskoj prehrani, poznato je sredstvo koje tjera razne parazite iz crijeva (vermifug). Kupus ima i blago sedativno djelovanje pa ga koristimo kod nesanica i živčanih napetosti. Vanjska primjena kupusa, kao što su oblozi od lista kupusa, pomaže kod reume i raznih kožnih nečistoća.

Kupus se rabi kao: adstrigent, antianemik, antireumatik, antiseptik, antiskorbut, antiulkus, detoksikant, dermetik, dijabetik, diuretik, digestiv, laksativ, remineralizant, revuzijant, sedativ, vermifug.

 

(Večernji)

Najnovije

Popularno

Više savjeta