Koliko je zaista važno meso u ljudskoj prehrani?

Koliko je zdravo i neophodno mesu u ljudskoj prehrani najbolje govori i istraživanje koje su nedavno proveli naučnici iz SAD-a i došli do zapanjujućih podataka. Naime, raznovrsnom prehranom s mesom i ribom unosimo cink, kojeg ima u ribi i koji je nadoknadiv, ali i vitamin B12 kojega ima samo u mesu. On ima zaista širok spektar djelovanja. Između ostalog, sudjeluje u stvaranju hemoglobina.

Koliko je zaista važno meso u ljudskoj prehrani?

Izvor cinka je riba. Ima ga u voću, ali slabija mu je apsorpcija jer ga priroda u takvim namirnicama kombinira s vlaknima zbog kojih samo prođe kroz organizam. Kod manjka cinka dolazi do problema u muškoj spermatogenezi ili se, primjerice, sportaši teže oporavljaju nakon fizičke aktivnosti.

U odnosu na vegansku prehranu, mesom se unosi više aminokiselina. No, zbog velikog unosa voća i povrća vegani unose puno vlakana i crijeva im bolje rade. Govorimo li o udjelu kolesterola, najzdravija je konjetina i zečetina. To su mesa koja ga uopće nemaju i koja bi se trebala jesti. Krto crveno meso je zdravo i treba ga jesti da bismo unijeli potrebne aminokiseline, ali ne smije se pretjerivati da ne unesete previše zasićenih masnih kiselina.

Riba je preporučljiva, a obično se preporučuje i piletina i puretina. No, kod odabira je bitan i proizvođač jer kod nekih proizvođača to meso zna imati veći udio vode, što nije dobro. Mesa koja bi se trebalo konzumirati u manjim količinama je janjetina jer ima visok udio zasićenih masnih kiselina.

No, opet ne unosimo prave aminokiseline jer ne jedemo kvalitetno meso. U istočnoeuropskoj kuhinji voli se meso pržiti u dubokom ulju, odnosno pohati, dakle uz zasićene masne kiseline koje sadrži meso dodaje se još pržena ulja.

Čovjek je svejed pa naš metabolizam može podnijeti meso, ali ako ga još natopimo uljem, teško da će se kvalitetno preraditi i tijelo će ga skladištiti u vidu masnih naslaga. Meso je najbolje pripremati na grilu bez ulja ili ga skuhati. Kombinirate li najbolje iz veganske i iz raznovrsne prehrane, dobit ćete mediteransku prehranu. Nju je Svjetska zdravstvena organizacije proglasila jedinom zdravom i preporučljivom.

(Avaz)

Najnovije

Popularno

Više savjeta