Kivi je dobar za imunitet, probavu i raspoloženje

Kivi je dobar za imunitet, probavu i raspoloženje, poznat i kao Aktinidija, već tisućljećima je omiljeno ljekovito voće u Kini. Početkom 20. stoljeća kivi je prenesen na Novi Zeland, a potom se proširio svijetom. Ova biljka penjačica uzgaja se i u našim krajevima. Nerijetko krasi terase i “brajde”, a plodovi se, ovisno o vremenskim prilikama, beru u razdoblju od kraja listopada do prve polovice studenoga.

Kivi je dobar za imunitet, probavu i raspoloženje

Izvana su plodovi neugledni i dlakavi, no ispod kore je slasno zeleno “meso” s gotovo dvostruko više vitamina C nego u naranči ili limunu.

Kivi obiluje i vitaminima E i K te raznovrsnim mineralima među kojima se ističe kalij, a tu su i kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar…

Kivi je prozvan supervoćem jer je niskokaloričan, a iznimno bogat takozvanim fitonutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje. Sadrži flavonoide i karotenoide – snažne antioksidanse koji štite od srčanožilnih bolesti i raka, te lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid.

Kivi je bogat vlaknima pa pospješuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi.

Istraživanja su pokazala da kivi pomaže i kod bolesti dišnog sustava, a nazivaju ga prirodnim antidepresivom zato što sadrži “hormon sreće” serotonin.

Od doručka do deserta

Zeleno usplođe kivija jede se zajedno sa sitnim sjemenkama koje sadrže manje količine zdravih omega-3 masnih kiselina. U pravilu se kora guli, no kivi možete jesti i bez guljenja, slično kao mekano kuhano jaje – odrežite mu samo vrh i unutrašnjost jedite žličicom.

Oguljen i narezan kivi poželjan je dodatak jogurtu ili žitaricama za doručak, a odlično se uklapa u raznovrsne voćne salate. Usitnite li kivi u pire, dobivate fini preljev za deserte. Od kivija možete pripraviti i sok te džem.

Kivi je ukusan dodatak slanim jelima – dobro se slaže s bijelim mesom, šunkom i ribom, a stavlja se i u pikantne salsa umake.

Savršena marinada

Tražite li “čaroban recept” za mariniranje mesa, dobro je znati da kivi sadrži enzime koji ga omekšavaju. Natrljajte meso unutarnjim dijelom kivija, ili obložite meso s obje strane kriškama kivija. Ostavite da odstoji najmanje jedan sat.
Alergičari, oprez!

Jedina je “mana” kivija to što su neki ljudi alergični na njega, pa budite na oprezu ako niste sigurni kako reagirate na kivi. Preosjetljivost na kivi može se pojaviti i u osoba alergičnih na pelud trava, korova i drveća, koje ponekad imaju takozvane križne alergije s određenim namirnicama.

 

(Ordinacija.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta