Kako smanjiti bacanje hrane

Pored lanaca opskrbe hrane, privatna kućanstva predstavljaju ključni dio smanjenja bacanja hrane. To znači da nisu odgovorne samo velike kompanije i organizacija proizvodnje i transporta hrane, već da je svako od nas odgovoran kad je bacanje hrane u pitanju i posljedicama koje slijede iz toga. Kao završni dio hranidbenog lanca, kada bacamo hranu, sva energija i resursi iskorišteni na početku hranidbenog lanca (prilikom proizvodnje) iskorišteni su bez razloga.

Kako smanjiti bacanje hrane

Postoje različiti koraci povezani s hranom unutar kućanstva prilikom kojih se može utjecati na smanjenje bacanja hrane:

 • planiranje
 • kupovina hrane
 • pohranjivanje hrane
 • priprema hrane
 • konzumacija
 • prenamjena ostataka.

Planiranje i kupovina hrane

Jedna od bitnih stavki kod smanjivanja bacanja hrane jest planiranje  jelovnika. Planiranjem jelovnika morate razmisliti o tome koje namirnice vam zaista trebaju za sedmicu za obroke koje ste isplanirali. Prilikom kupovine potrebno je pridržavati se popisa potrebnih namirnica, kako biste smanjili kupovanje bespotrebnih stvari i osigurali da svaka namirnica koju kupite ima već određenu namjenu. Isto tako, prije odlaska u trgovinu provjerite koje namirnice imate kod kuće, kako biste izbjegli bespotrebno gomilanje namirnica i njihovo propadanje.

Ako vam se planiranje sedmičnog jelovnika čini kao prevelik zalogaj, započnite s kratkoročnijim planiranjem. Razmislite šta biste htjeli jesti za ručak i/ili večeru sljedeća 2 – 3 dana i kupite samo one namirnice koje su vam potrebne za ta jela.

Pohranjivanje hrane

Jednom kada kupite hranu, vrlo je važno da je skladištite na adekvatan način, kako biste izbjegli bespotrebno propadanje hrane. Važno je i pravilno održavati frižideri držati ga na pravilnoj temperaturi (1 do 5 °C), kako bi adekvatno mogao očuvati svježinu vaših namirnica.

Priprema i konzumacija hrane

Uz planiranje jelovnika važno je i skuhati adekvatne porcije. Ako ne volite jesti ostatke sutradan za ručak ili večeru, skuhajte onoliko porcija koliko vi (i vaši ukućani) namjeravate pojesti za taj obrok.

Prenamjena ostataka hrane smatra se jednom od najefektivnijih metoda smanjivanja bacanja hrane na razini kućanstva. Ostatke od jela možete jesti sutradan za ručak ili večeru ili ih podijeliti sa susjedom ili potrebitima. Ostatke možete pretvoriti i u nova, drugačija jela, kako ne biste ponovno jeli istu hranu, a više o tome saznat ćete u nastavku. Višak određene svježe ili skuhane hrane možete i zamrznuti, kako biste ih iskoristili kasnije ili imali spreman obrok.

Iskoristite sve dijelove svježeg povrća

Kako biste smanjili bespotrebno bacanje hrane, razmislite na koje načine možete u potpunosti iskoristiti svježi proizvod koji ste kupili. Osim što su najčešće jednako nutritivno bogati kao ostatak biljke, iskorištavanjem cijele namirnice možete i uštedjeti novac.

Na primjer, deblo brokule jednako je nutritivno bogato kao krošnjice te ima isti okus. Razlikuju se u teksturi, stoga je taj dio potrebno duže kuhati. Izrezano na male kockice, deblo brokule može se jesti kuhano, kao i krošnjice, ili npr. u krem juhi. Možete ga i oguliti i pojesti sirovog kao grickalicu ili naribanog u salati.

U nastavku se nalazi još nekoliko prijedloga o načinima na koje možete iskoristiti cijelu biljku i prevenirati bacanje savršeno upotrebljivih, ali manje popularnih dijelova povrća.

 • Lišće mrkve i rotkvice – može poslužiti za izradu pesta. Lišće mrkve ili rotkvice možete koristiti i u salati ili juhi, ovisno o tome koliko vam se sviđa okus.
 • Lišće cikle – može se skuhati kao što biste skuhali blitvu. Osim toga, možete ga izrezati na sitnije komade i sirovo pomiješati u salati.
 • Stabljike kelja – toskanski kelj najčešće se koristi na način da se listovi odvoje od čvrste stabljike. Stabljiku možete iskoristiti u pripremi variva ili juha, a potrebno ju je samo izrezati na sitne komadiće.
 • Kora od krompira – ako koristite domaći, netretirani krumpir, od kore možete napraviti domaći čips.
 • Sjemenke iz bundeve – umjesto kupovanja bučinih sjemenki, možete ih sami napraviti sa sjemenkama iz bundeve.

Prenamijenite ostatke kuhane hrane

Prenamjena ostataka hrane jedna od je najefektivnijih metoda smanjivanja bacanja hrane. Ako ne volite jesti iste stvari sutradan za ručak ili večeru, određene namirnice možete pretvoriti u nova, drugačija jela. Višak pripremljenog obroka često možete i zamrznuti.

Šta s ostacima riže?

Ostaci riže mogu se iskoristiti na brojne načine, a pogodnost je to što kuhana riža može stajati u frižideru i do pet dana. Običnu kuhanu rižu možete iskoristiti za pripremu nekoliko drugih jela.

 • Pržena riža – za koju se i preporučuje iskorištavanje “dan stare” riže. Ovo jelo također možete prilagoditi vlastitom ukusu. Najčešće se na tavi isprži željeno povrće, protein i/ili jaje. Potom se dodaje riža koja se zapeče na tavi, zajedno sa željenim začinima i umacima, kao što su soja sos i ulje tostiranog sezama. Vrh riže možete posuti mladim lukom ili tostiranim sezamom.
 • Tortilja – tortilju možete napuniti različitim dodacima, a u burrito tradicionalno idu dodaci kao što su riža, avokado i grah. Rižu je potrebno, zajedno s drugim željenim punjenjima, staviti u tortilju, a potom zamotanu tortilju istostirati na tavi.

Ostatke riže, kao i nekih drugih kuhanih namirnica, možete umiješati i u varivo ili juhu.

Od rižota, kao što su rižoto od gljiva ili špinata možete napraviti ukusne pohovane loptice, arancine. Ovaj talijanski recept omogućit će vam da isprobate svoj rižoto na još primamljiviji način. Rižoto također možete staviti u papriku i zapeći s malo sira, kako biste dobili novo, ukusno jelo.

Šta s ostacima bolonjeza?

Postoji nekoliko jela u koje možete uklopiti ostatke bolonjeza, i time napraviti još jedno, drugačije, jelo.

 • Lazanje – ako ste bolonjez pripremili kako biste ga jeli sa špagetima ili drugom tjesteninom, možete ga staviti i u lazanje. Ako ne želite ponovno jesti tjesteninu, nepečene lazanje možete staviti u zamrzivač.
 • Musaka – ako vam je dosta tjestenine, pripremite musaku! Osim musake, bolonjez možete poslužiti i uz njoke.
 • Pastirska pita – gotovi bolonjez može poslužiti za pripremu pastirske pite.
 • Sloppy Joe – sendvič koji potječe iz SAD-a, a samo ime odaje o kakvom se sendviču radi. Ovaj “neuredni” sendvič može se puniti ostacima bolonjeza, a bitno je samo da imate fino pecivo.
Šta sa starim hljebom?

Hljeb je jedna od onih namirnica koje često vidimo kod kanti za smeće. Stari hljeb ima brojne primjene, ako ga ne želite jesti narezanog kao prilog ili u obliku sendviča. Hljeb koji se osušio možete iskoristiti za pripremu:

 • krušnih mrvica
 • pohovanog hljeba
 • knedli.

U krajnjoj liniji, ako ne želite iskoristiti osušeni hljeb bacite ga pticama.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta