Kako riješiti zadah od bijelog luka

Bijeli luk veoma je zdrava namirnica – smanjuje rizik od razvoja raka dojke, debelog crijeva, želuca, grla i kože. Istovremeno je koristan i za srce, te za jačanje imuniteta, sve zbog sulfida kojima obiluje. Negativna strana je neugodan zadah od bijelog luka.

Kako riješiti zadah od bijelog luka

Nažalost, zbog upečatljivog i jakog mirisa, često ga izbjegavamo, odnosno ne jedemo bijelog luka onoliko koliko bi trebalo.

Srećom, postoje trikovi kojima ćete se riješiti zadaha od bijelog luka. Postoje namirnice koje ili ublažavaju ili u potpunosti rješavaju problem.

Jabuke, suhe šljive, breskve, spanak, bosiljak i peršun – te su namirnice pravi lijek za loš zadah poslije jedenja bijelog luka. To je hrana bogata fenolom, koja uklanja loš miris sumpornih jedinjenja u bijelom luku, pa za najbolji efekat treba kombinovati luk sa jednom od ovih namirnica.

Mlijeko je možda još efikasnije u uklanjanju mirisa, pogotovo ako se pije prije ili tokom jedenja bijelog luka. Voda u mlijeku ispire usta, a dodatna pomoć u uklanjanju lošeg mirisa je mliječna mast.

Alternativa je zeleni čaj koji se može piti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta