Kako da vam kasne noćne užine budu zdravije

Šta da jedete ako imate problem sa kasnim noćnim užinama? Čak i ako preko cijelog dana imate zdravu ishranu i konzumirate sve umjereno, jedna noćna užina može sve da pokvari. Pokušajte da upotrijebite sljedeće savjete koji će vam pomoći da jedete zdravije i da se ujutro osjećate bolje.

Kako da vam kasne noćne užine budu zdravije

Obratite pažnju na vaše navike za čime uglavnom posežete da jedete, pa na kraju shvatite da to i nije baš dobar izbor? Možda je čips koji ste pojeli nad kuhinjskom radnom površinom? Ili sladoled koji ste jeli direktno iz posude? Možda je i kikirki puter kojeg ste “napali” sa kašikom?

Moguće je da ste navikli da svratite do prodavnice po slatkiše nakon posla.. Šta god da je u pitanju, identifikujte izbore zbog kojih se ne osjećate dobro sljedećeg dana. Kada to saznate, znaćete šta treba da mijenjate. Nemojte se izgladnjivati jer će “čuvanje” kalorija samo donijeti još gore stanje – moraćete nešto da pojedete.

Kada pokušate da ne jedete ništa, a gladni ste, nećete toliko obraćati pažnju na hranu koju birate kada ne budete mogli da izdržite više, što je još gore od svjesnog uzimanja grickalica.

Da biste izbjegli hranu zbog koje ćete žaliti poslije, u kasnim satima, nemojte kupovati i unositi u dom hrnau koju ne želite da jedete.

Zadržite samo zdravu hranu koja može da udovolji vaše žudnje. Na primjer: Ako vam se jede nešto hrskavo: Uzmite lješnike ili napunite posudu sa žitaricama od cijelog zrna (bez šećera) sa niskomasnim mlijekom, kokice ili isjeckano povrće sa humusom.

Ako vam se jede nešto kremasto: Uzmite grčki jogurt i dodajte mu malo cimeta, kašiku kokosovog brašna i kašiku kakaa u prahu. Ili probajte isjeckanu bananu sa kašičicom kikiriki putera ili pola avokada sa prstohvatom morske soli.

Ako vam se jede nešto slatko: Dodajte kašiku meda ili javorovog sirupa u običan jogurt, namažite komad hljeba sa kikiriki puterom i džemom ili uzmite neku od proteinskih čokoladica.

Ako vam se jede nešto slano: Probajte ¼ šolje slanih badema. Isijecite jedno parče sira sa kojim možete iskombinovati ½ šolje grožđa i krekera od cijelog zrna.

Ako vam se jede nešto pikantno: Napravite par purećih rolnica ili uživajte u jednom kuhanom jajetu ili parčetu sira. Parče tosta sa paradajzom i sirom je takođe odličan izbor za noćnu užinu.

Ako vam se jede nešto neobičnog ukusa: Skuhajte paradajz na pari sa kašikom kikiriki putera i džemom.

 

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta