Jedite ga što više, povrće je dobro za hladne dane

Ljeto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu trpezu čini znatno raznovrsnijom tokom tih mjeseci. Ovo povrće je dobro za hladne mjesece, jedite ga što više i nećete imati problema s prehladama i virusima.

Dakle, jedite zeleno i nećete pogriješiti!

Povrće je dobro za hladne dane

Kelj

Kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, pogotovo krajem jeseni, kada će hladnoća njegove listove učiniti mekšim. Kelj uspeva i na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa, zbog čega raste i tokom cele zime.

Prokelj

Ako i dalje mislite da mrzite prokelj, probajte plodove koji se sada nalaze na pijačnim tezgama, jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo ljeti. Ukoliko vam prokelj i dalje ne deluje ukusno, propržite ga kratko zajedno sa slaninom i teško da ćete mu odoleti. Sadrži veoma malo kalorija, ali dovoljno vitamina C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.

Keleraba

Njemački naziv za kelerabu “kupus-repa” dovoljno govori o ovom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća na naše trpeze. I to je pozitivna promena u našoj ishrani, jer kelerabe ne vole leto, naklonjenije su jeseni i zimi, zbog čega treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.

Paškanat

Bogat vitaminima B, C i E, paškanat je nezaobilazan dodatak kuhanim jelima i čorbama. Najbolji je upravo onaj koji se ubira poslije jutarnjeg mraza tokom hladnih, zimskih dana.

Raštan

Iako je raštan rasprostranjen uglavnom u Crnoj Gori, dijelovima BiH i Hrvatske (pod nazivom raštika), sve češće se nalazi i na našim pijačnim tezgama. To treba iskoristiti jer je ovom povrću ne smeta nedostatak sunčanih dana, niti gubi mnoštvo vitamina tokom niskih temperatura.

Kupus

Legenda o prednostima kiselog kupusa kod nas je uveliko rasprostranjena, ali nikako bez razloga. Uz kiseli kupus, vašem zdravlju može pomoći i kuhani slatki kupus, pa čak i jednostavna kupus salata. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje na pijacama tokom zimskih dana, a kako sadrži velike količine vitamina C, odličan je saveznik u borbi protiv prehlade.

 

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta