Hrana koja smiruje organizam

Stres možda nećete moći izbjeći. Ali svoj organizam u kriznim situacijama možete umiriti jedući pomno odabranu hranu, umjesto prvog što vam dođe pod ruku.

Ovo je hrana koja smiruje:

BOBIČASTO VOĆE

Umjesto lizalica, tvrdih bombona ili napolitanki u kriznim trenucima radije jedite borovnice, brusnice, ribizle, maline, jagode… Ugljikohidrati u bobičastom voću imaju nizak glikemijski indeks, pa se šećer u krvi stoga diže dosta sporo. Na taj ćete način izbjeći nagle promjene razine energije i raspoloženja. Osim toga, to je voće bogato vitaminom C koji je također sjajan saveznik u borbi sa stresom.

ORAŠASTI PLODOVI

Samo šaka sušenog voća nadoknadit će dnevnu potrebu za vitaminom B kompleksa (orasi), cinkom (brazilski orasi) i vitaminom E (bademi) koji pomaže u borbi s oštećenjima stanica koja su povezana s kroničnim stresom. Izbjegavajte zasoljene orahe i bademe ili one koji su prženi u ulju. Neočišćeni orašasti plodovi pomoći će vam da se riješite negativne energije i to svakim stiskom drobilice ljuske.

ŠPAROGE (KUKE)

Stabljike šparoge ili kuke sjajan su izvor folne kiseline i prirodni lijek za neraspoloženje. Da biste se riješili nagomilanog stresa, umočite šparoge u jogurt ili kiselo vrhnje i na taj način svom tijelu osigurajte i neophodnu dozu kalcija.

NARANDŽE

Osobe koje dnevno unose hiljadu miligrama vitamina C imaju manju razinu hormona kortizola, kao i niži krvni tlak od onih koji to ne rade. Zato se preporučuje da dnevno pojedete barem jednu narandžu. Osim što ćete u organizam unijeti dovoljno vitamina C, guljenje narandže barem će vas nakratko opustiti.

CRNA ČOKOLADA

Umjesto obične mliječne, radije odaberite tamnu koja ima barem 70 posto kakaovca. Crna čokolada, bogata flavonoidima, antioksidansima iz ploda kakaovca, pomaže u borbi s rakom i bolestima srca i krvožilnog sustava.

Najnovije

Popularno

Više savjeta