Evo za koliko voće i povrće mogu produžiti život

Područje nutricionizma ima mnogo kontroverznih tema i s vremena na vrijeme preispituje se vrijednost i upotreba raznih namirnica. Međutim, ono oko čega su već niz godina svi složni jest koja je neupitno najbolja hrana za čovjeka- voće i povrće. Jedna od glavnih smjernica svake dijete i načina prehrane iz svih djelova svijeta je upravo veći unos voća i povrća što u konačnici znači zdraviji i vitalniji organizam te smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti, prenosi Index.hr. Još od malih nogu govorimo našoj djeci kako nas prehrana bogata voćem i povrćem štiti od bolesti, što je zaista i tako, ali jeste li ikada vidjeli neke konkretne brojke?

Evo za koliko voće i povrće mogu produžiti život

Nije potrebno raditi nova istraživanja kako bi dokazali jesu li povrće i voće najzdravije namirnice koje možemo staviti na naš stol, ali skupinu znanstvenika iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine zanimali su nešto precizniji podaci koliko unos voća i povrća utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti. Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju preko 800 000 ljudi u dobi između 4 i 26 godina i njihova saznanja zaista su zapanjujuća.

Pokazalo se kako svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 5 %, što znači da dodatna 4 obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 % kod osoba iste starosne skupine koje pojedu moža jednu voćku dnevno. Isto tako, znanstvenici su utvrdili kako nema dodatnih benefita jedemo li više od 4-5 obroka dnevno koji su bogati voćem i povrćem, što pokazuje kako je zapravo važno unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sustav i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto dodatnom suplementacijom multivitamina i minerala u raznim oblicima. Ukoliko jedete dovoljnu količinu voća i povrća uz sve obroke u danu, ne treba vam dodatan unos vitamina i minerala- to vas neće učiniti zdravijima, i još uvijek nije sigurno može li suplementacija u potpunosti zamijeniti nutrijente iz voća i povrća.

Prehrana bogata važnim mikronutrijentima, vitaminima i mineralima koje unosimo kroz voće i povrće itekako utječe na konačnu stopu smrtnosti i mogućnost od razvoja bolesti, a uključimo li uz to još i neke dodatne faktore poput redovite tjelovježbe dobit ćemo formulu za duži i kvalitetniji život.

Najnovije

Popularno

Više savjeta