Curry je dobar protiv ćelavosti

Japan i Indija imaju izuzetno nisku stopu ćelavosti. I dok neki ovo pripisuju genetici, jedan japanski nutricionista smatra kako postoji nešto drugo što zapravo doprinosi zdravlju njihove kose i tjemena – curry.

Azijski news portal RocketNews24 navodi rezultate istraživanja jednog japanskog majstora za izradu perika o tome koje nacije imaju najveći broj ćelavih muškaraca.

Japan se nalazi na 14. mjestu, dok su sve zapadne nacije, uključujući i Ameriku, bile vodeće po pitanju ćelavosti kod muškaraca, sa čak duplom stopom u odnosu na Japan.

Istraživanje je pokazalo kako se Indija čak i nije našla na listi od top 20 “najćelavijih” zemalja.

Nustricionistica Yoshiko Nakagawa smatra kako je razlog za ovako nisku stopu ćelavosti među muškarcima u Indiji i Japanu zapravo konzumiranje hrane začinjene curryjem, začinom koji potječe iz Indije i izuzetno je popularan i u japanskoj kuhinji.

Curry je dobar protiv ćelavosti

Curry je, smatra ova nutricionistica, zapravo razlog zbog kojeg muškarci zadržavaju svoju kosu zdravom i snažnom, budući da povećava prokrvljenost krvnih sudova i podstiče rast kose.

I iako još uvijek ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili teoriju ove nutricionistice, svakako ne škodi pokušati i uvrstiti curry u svoju prehranu.

Curry je jedna od najpoznatijih začinskih mješavina koja može sadržavati od pet do 30 različitih začina, a osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica.

Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, bijeli luk, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni biber.

Mnogi stručnjaci smatraju kako je curry posebno ljekovit upravo zahvaljujući kurkumi, a jedna je studija pokazala kako izuzetno učinkovito sprječava oticanje zglobova koje je često kod artritisa.

Curry idealno ide uz meso i povrće, a svakom jelu daje privlačan okus i miris, te specifičnu narandžastu boju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta