7 savjeta kako smanjiti želju za slatkim

Često je lakše reći, da bi šećere trebalo konzumirati što manje, nego što to zapravo primjenjujete. Kako smanjiti želju za slatkim?

Šećer se nalazi čak i u namirnicama u kojima se najmanje nadate. Jednostavni šećeri brzo se razgrađuju, a one namirnice koje ga sadrže zapravo najčešće imaju malu količinu vitamina i minerala. Nažalost te namirnice uzrokuju nagli porast glukoze u vašoj krvi. Nakon nekog vremena, razina glukoze se naglo smanjuje što uzrokuje pad energije i svima poznatu ponovnu želju za slatkim.

Složeni šećeri se sporije razgrađuju, a one namirnice koje ga sadrže imaju visoku razinu vitamina, vlakana i minerala. To su primjerice cjelovite žitarice, povrće, smeđa riža i slično. U ovom slučaju neće doći do naglog pada glukoze u krvi, a razina energije je relativno stabilna.

Izbacivanje jednostavnih šećera iz jelovnika predstavlja poteškoću za većinu ljudi. Čak i mala količina šećera zapravo stvara želju za ponovnim unosom šećera. S druge strane, nagli prestanak konzumiranja šećera može uzrokovati umor, promjene raspoloženja, glavobolje i još veću želju za slatkim. I sami ste shvatili – dolazimo da začaranog kruga. Stoga počnite izbjegavajte jednostavne šećera.

Pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri izostavljanju šećera u vašem jelovniku. Ali prije svega nemojte zaboraviti da se šećeri ne nalaze samo u kolačima, keksima i ostalim slasticama, već i u kruhu, voćnom jogurtu, umacima i preljevima za salatu, gotovo svim pićima osim vode.

Kako smanjiti želju za slatkim

1 Pokušajte ne piti kavu koju često zamjenjujete s obrokom, posebice s doručkom. Smanjite unos kofeina što je više moguće. Savjetujmo da kavu zamijenite s zelenim čajem.

2 Konzumirajte mineralnu vodu, nedostatak minerala može uzrokovati povećanu potrebu za slatkim.

3 Uvedite u vaš jelovnik više složenih ugljikohidrata npr. slatki krumpir ili batat. On je vrlo ukusan i sigurno ćete s njim zadovoljiti potrebe za slatkim.

4 Vaši obroci trebaju sadržavati sve hranjive tvari – masti, proteine i ugljikohidrate. To su zapravo cjeloviti obroci.

5 Međuobrok upotpunite bademima i orasima umjesto jednostavnih šećera.

6 Počnite više koristiti cimet koji će vam pomoći uravnotežiti razinu šećera u vašoj krvi.

7 Osigurajte dovoljno sna i odmora, naime potreba za slatkim namirnicama je usko povezana s nedostatkom sna.

Najnovije

Popularno

Više savjeta