10 namirnica koje drže apetit pod kontrolom

Kada pokušavate da smršate, smanjenje količine unosa hrane je imperativ, ali konstantni osjećaj gladi jedan je od glavnih razloga zbog kojeg većina dijeta ne uspijeva i zbog čega se one prekidaju tek nakon sedam dana.

10 namirnica koje drže apetit pod kontrolom

Međutim, postoje načini na koje možete utoliti glad bez unosa dodatnih kalorija. Zapravo, konzumiranje određenih namirnica šalje signal mozgu da ste jeli te “umiruje” apetit. Upravo sljedeće namirnice su takve.

Jabuke
Pojedite jednu do dvije jabuke pola sata prije obroka – vlakna i voda koje jabuke sadrže zasitiće vas te ćete jesti manje.

Avokado
Pola avokada uz ručak može vam pomoći da se osjećate sitima do večeri. Istraživanja pokazuju da žene koje to rade imaju smanjenu želju za hranom do 25%.

Pasulj, leblebija, sočivo
Leblebija, sočivo, pasulj i grašak su supernamirnice bogate proteinima, ali i vlaknima, antioksidansima, vitaminima B grupe i željezom. Njihovo češće konzumiranje može vam pomoći i da kontrolišete apetit.

Supa
Osim što je zdrava, ona vam može pomoći i da unosite manje kalorija tokom obroka. Niskokalorična supa prije glavnog obroka može vam pomoći da jedete manje čak za nevjerovatnih 20%.

Kiseli krastavci
Kiseli krastavci i kiseli kupus, kao i ostale fermentisane namirnice, sadrže kratkolančane masne kiseline, a nedavna istraživanja pokazuju da one pomažu u jačanju veze izumeđu želuca i mozga.

Ljuta, mljevena paprika
Možda vam je već poznato da je kapsaicin, jedinjenje zbog kojeg je ljuta paprika zapravo tako vatrena, odlično za metabolizam. Nedavna istraživanja pokazuju da dodavanje ovog vatrenog začina obroku može kontrolisati apetit.

Tamna čokolada
Kada vam se traži nešto slatko, neka vam tamna čokolada uvijek bude prvi izbor. Istraživanja pokazuju da ova ukusna poslastica može sniziti visok krvni pritisak i zaštititi srce i mozak.

Jaja
Počinjanje dana konzumiranjem jaja “držaće” vas sitima do ručka. Njihova snaga je u proteinima koje sadrže, jer upravo oni vas drže tako dugo sitima.

Ovsena kaša
Topla ovsena kaša može vam pomoći da se duže osjećate sitima. Ona sadrži više proteina i vlakana u odnosu na ostale pahuljice odnosno žitarice.

Voda
Zbog manjka vode u organizmu možete imati osjećaj da ste gladni. Zašto? “Simptomi” gladi slični su simptomima dehidracije: nizak nivo energije, smanjene kognitivne funkcije i loše raspoloženje

Najnovije

Popularno

Više savjeta