Zvuk usisavača ili fena je kao tableta za smirenje bebama

Opet ne želi spavati! Zašto sad plače? Da, obožavamo ih, ali bebe nas mogu izludjeti. Odmorne, nahranjene, na rukama, bez grčeva – a vrište. Nasreću, postoje neke stvari koje ih iz raznih razloga smiruju. Mnogi roditelji su shvatili da zvuk usisavača može uspavati bebu prenosi 24sata.

Zvuk usisavača ili fena je kao tableta za smirenje bebama

Djeca još prije rođenja reagiraju na zvukove, a usisavač stvara takozvani “bijeli šum”. Iste jednolične zvukove stvaraju i sušilo za kosu, napa ili perilica rublja.

– Ovi zvukovi najsličniji su onima koje bebe čuju dok su u majčinu trbuhu. Samim time, na njih djeluju umirujuće i opuštajuće – pojasnila je Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba i dodala kako je važno da zvuk bude glasniji od bebina plača kako bi ga uopće čula.

Sličan efekt ima i zvuk “šššš” kojim roditelji instinktivno, možda i neznajući koliko je koristan, pokušavaju umiriti bebu.

Za smirivanje i uspavljivanje neki roditelji koriste zvukove iz prirode koji se mogu kupiti, ali i pronaći na internetu. Bebe vole slušati glasanje dupina i kitova, cvrkut ptica, žuborenje slapa, valove…

Stvar je jednostavno u tome da su bebe devet mjeseci provele u utrobi slušajući otkucaje srca, glas i šumove izvana. Nikad nije bila apsolutna tišina pa je ne treba kreirati ni sad kad idu spavati. Naravno, tu je i neizbježna vožnja automobilom po susjedstvu kao provjerena metoda uspavljivanja za onu polovicu beba koje ne dobiju živčani slom čim ih se stavi u autosjedalicu.

Iako ne uspavljuju, postoje neke sitnice koje začas mogu privući bebinu pažnju i umiriti je kad je nervozna. Boca vode koja se prevrće, šuškava najlonska vrećica, smijanje ili kihanje odraslih…

– Kad se bebe rode, ne čuju još dobro pa ih naše kihanje veseli jer je glasno. Bebe čuju kao odrasli kad su jako prehlađeni i kad su nam uši začepljene – pojašnjava edukatorica Iva Brčić.

Iz istog razloga veseli ih i šuškanje vrećice koju mogu prevrtati po ručicama. S obzirom na to da bebe i slabo vide, zabavljaju ih sjene i kontrasti. Male bebe se tako znaju zagledati u radijator jer tamo vide izbočine i udubine. Iako ih ne mogu razaznati, vide obrise i sjene.

Neće tišinu

Bebama ne treba apsolutna tišina za spavanje jer ni prije rođenja nisu to imali. Čak može djelovati kontraproduktivno. U majčinu trbuhu slušali su otkucaje srca, mamin glas, rad želuca, vanjske zvukove…

Online šum

Kako ne biste stalno izvlačili usisavač, na YouTubeu je moguće naći snimku tog i sličnih zvukova “bijelog šuma”. Taj zvuk je mješavina jednako raspoređenih zvučnih frekvencija i blokira pozadinske zvukove.

Ne slušalice

Dijete ne smije slušati glazbu ili nasnimljene zvukove preglasno, zvučnici moraju biti na sigurnoj udaljenosti, a nikako u krevetiću. Slušalice se ne smiju koristiti na djeci mlađoj od pet godina jer mogu oštetiti bubnjiće.

Kako uspavati bebu

Najnovije

Popularno

Više savjeta