Žene koje ranije rode rizikuju srčane bolesti

Ženama koje prerano rode kasnije prijeti veći rizik za bolesti srca i moždani udar, sugerišu nalazi holandskih naučnika.

Žene koje ranije rode rizikuju srčane bolesti

U istraživanju sprovedenom na univerzitetu u Utrehtu su korišćeni podaci prikupljeni za potrebe 10 ranijih studija sprovedenih u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Škotskoj i Švedskoj, piše Health Day.

Pokazalo se da su žene koje su rodile prije 37. nedelje trudnoće kasnije imale prosječno 38 odsto veći rizik za dijagnozu bolesti srca.

Pored toga, kod njih je zabilježen prosječno 71 odsto veći rizik za moždani udar, piše stručni časopis European Journal of Preventive Cardiology.

Međutim, naučnici dodaju da nisu dokazali postojanje uzročno posljedične veze između porodjaja pre 37. nedelje trudnoće i kasnijeg povećanja rizika za bolesti srca i moždani udar ali, prema njihovim riječima, mnoge žene koje prerano rode već pate od bolesti srca.

Oni, takođe, napominju da bi faktori koji dovode do bolesti srca, poput povišenog krvnog pritiska, previsoke koncentracije holesterola u krvi ili dijabetesa tipa 2, mogli da budu povezani s većim rizikom za prerani porođaj.

 

 

(NN)

Najnovije

Popularno

Više savjeta