Zašto su jabuke tako zdrave

Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana. Sadrži pektin koji snizuje loši kolesterol i pomaže organizmu da se iskoristi, a ne da se pohranjuje. Obzirom da obiluje vlaknima, jabuka će duže držati osjećaj sitosti, iako u voćki srednje veličine ima tek oko 95 kalorija. Naš organizam duže probavlja složena vlakana nego šećer ili rafinirane žitarice. Preporučeno je da bi u naš organizam na dan trebali unijeti od 25- 40 grama vlakana.

Zašto su jabuke tako zdrave

Ovo voće sadrži i tzv. ursolic kiselinu koju se povezuje s nižim rizikom od pretilosti jer pomaže u sagorjevanju kalorija, pokazalo je istraživanje na miševima.

Odličan izbor za zdravi međuobrok, no jeste li je oprali? Upravo jabuke slove za voće koje su najonečišćenije raznim pesticidima koji mogu imati loš utjecaj na naše zdravlje. No, nemojte ih izbjegavati zbog pesticida, radije uzmite malo vremena i dobro ih operite te istrljajte koru.
Ako imate problema s disanjem, jabuke će pomoći.

Ako konzumirate pet ili više jabuka tjedno poboljšat će se funkcija pluća, piše časopis Health, najvjerojatnije zbog antioksidansa koji se nalazi u kori jabuke.

Jabuke mogu spriječiti i razvijanje raka debelog crijeva, pokazalo je francusko istraživanje iz 2004. godine. Tri godine kasnije pokazalo se da se u ovim pravim malim riznicama zdravlja nalaze i triterpenoidi koji pomažu i u borbi protiv bolesti jetre i raka dojke.

Najnovije

Popularno

Više savjeta