Zašto se javljaju grčevi kod beba

Jedan od razloga zašto se javljaju grčevi kod beba jeste ja što maleno dijete nema još sasvim razvijen središnji živčani sustav, pa zato u toj dobi postoji sklonost grčevima. Razni uzroci mogu dovesti do prenadražljivosti u mozgu, što može izazvati gubitak svijesti, ukočenost, grčeve mišića, pjenu na ustima i modrilo.

Zašto se javljaju grčevi kod beba

Grčevi se mogu pojaviti i kod povišene temperature. Kad temperatura spadne, grčevi se smire i obično se više ne ponavljaju. Takvi jednokratni grčevi mogu se javiti i kod drugih bolesti. Roditelji se doduše najprije prepadnu, ali kad napadaj prestane — što se obično događa — veoma često vode dijete na pregled. Treba znati da grčevi mogu nastati ne samo od povišene temperature već i kao posljedica drugih veoma ozbiljnih oboljenja kao što je upala moždanih ovojnica (meningitis) ili mozga (encephalitis). Zato dijete treba odvesti doktoru da bi se, za svaki slučaj, izbjegle nepopravljive posljedice.

Grčevi se mogu u toku života i više puta ponavljati. Najčešće se to događa kod epilepsije, ali mogu biti i drugi razlozi. Kod epilepsije grčevi se mogu javiti u obliku velikog ili malog napadaja. Veliki napadaj (grand mal) započinje promjenom raspoloženja, razdražljivošću i krikom. Nakon toga dijete gubi svijest, pada na zemlju i dobiva grčeve mišića čitavog tijela. Izbija mu pjena na ustima, ono pomodri, a često ugriza jezik i mokri. Kod malih napadaja dolazi do iznenadnih kratkotrajnih trzajeva ili prolaznog gubitka svijesti. Ali može doći i do grčeva samo u ograničenom dijelu tijela, pri čemu je svijest očuvana ili poremećena.

Epilepsiju treba shvatiti ozbiljno i treba uvijek potražiti pomoć doktora. Epilepsije koje se javljaju u ranoj dječjoj dobi mogu kasnije i same od sebe nestati, ali ima i onih kad se napadaji ponavljaju ili se čak kasnije pogoršavaju ako se dijete na vrijeme ne liječi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta