Zašto i kako vježbati s opterećenjima poslije 50-e?

KADA ljudi prijeđu 50-u ili 60-u godinu života, a neki i prije, misle kako za njih više nije trening u teretani ili bilo kakav trening s nešto težim vježbama. Oni misle kako je to sada preteško, pa im jedino preostaje lagano trčkaranje ili brzo hodanje, ili pak nekakvo istezanje, možda i pilates. Međutim, trening s opterećenjima itekako je potreban za održavanje zdravlja i bolje kvalitete života, prenosi Index.

Zašto i kako vježbati s opterećenjima poslije 50-e?

Iako možda mislite da ste prestari za podizanje bučica, šipki ili korištenje nekih drugih rekvizita, vi zapravo možete vježbati jednako kao i oni koji su puno mlađi od vas- trening je potrebno prilagoditi. Važno je naučiti pravilno izvođenje vježbi, jer ćete se puno lakše ozlijediti radeći vježbe pogrešno u ovim godinama nego kada ste bili mlađi. Osim toga, intenzitet i količinu ukupnog rada na treningu valja postepeno povećavati i prilagoditi životnoj dobi. Isto tako, trening je potrebno prilagoditi zdravstvenom stanju, pa ako imate neku kroničnu bolest ili ozljede, obavezno ih morate uzeti u obzir pri odabiru vježbi i trening metoda. Dakle, pristup treningu mora biti kompleksniji i detaljniji, te je vrlo poželjno vježbati s trenerom, ali u konačnici vi i dalje možete i morate vježbati s opterećenjima želite li značajno utjecati na neke posljedice starenja, kao što je sarkopenija- gubitak mišićne mase, gubitak koštane mase, te smanjenje pokretljivosti i opće funkcionalnosti lokomotornog sustava.

Evo zašto je dobro raditi trening s opterećenjima i nakon 50-e:

– povećanje mišićne mase

– povećanje gustoće kostiju

– povećanje fleksibilnosti

– povećanje mobilnosti

– ubrzanje metabolizma

Razni posturalni problemi i problemi pri kretanju nastaju upravo na račun oslabjelih mišića i zbog smanjenog opsega pokretljivosti u zglobovima. Treningom s opterećenjima možete unaprijediti i održavati funkcionalan lokomotorni sustav, a uz to možete izgledati bolje, čak i u tim godinama.

Najnovije

Popularno

Više savjeta