Voće i povrće koje je zdravije skuhano

Voće i povrće većinom je zdravije sirovo nego kuhano. No kod nekog povrća kuhanjem se razbija tvrda stanična struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih tvari. Naravno, morate ga kuhati na pravilan način – na umjereno jakoj vatri i ne predugo. Ako ste od onih što vole grickati povrće i voće, ovo su neke namirnice koje slobodno možete dodatno i skuhati, bit će zdravije, a ništa manje ukusne.

Namirnice koje je pametnije i ukusnije poslužiti shukane

Špinat

Jesti sirovi špinat nije loša ideja, a neki kažu da na ovaj način unosite više vitamina C, niacina i kalija nego da ga kuhate. Ipak, kuhanjem špinata oslobađate veće količine vitamina A i E, proteina, vlakana, cinka, tiamina, kalcija i željeza. Također, kuhanjem špinata oslobađaju se beta karoten i lutein, koji pomažu pri očuvanju vida.

Gljive

Kuhane gljive nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste gljiva koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, tijelo teško probavlja. Gljive imaju vrlo tvrdu staničnu strukturu, pa kuhanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih tvari, lakše probavljivosti i ubijanja toksina koje mogu sadržavati.

Krompir

Naravno, svježi krompir teško je smatrati jelom, a navodno ima i loše učinke po zdravlje u vidu povećavanja tjelesne temperature. No, najčešći način pripreme krompira je prženje, jer se svi manje-više volimo gušiti u pomfritu. Ovo također nije dobro, iz razloga što krompir ima dosta vlakana i vitamina, a najviše se dobrih sastojaka sačuva kad ga skuhate zajedno s korom.

Mrkva

Mrkva će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim razinama beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. Sirove mrkve i beta-karoten tijelo ponekad teško probavlja. No kuhanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrijednost.

Paradajz (Rajčica)

Kuhanjem paradajza povećava se količina likopena. Sirove rajčice, s druge strane, otpuštaju samo četiri posto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Kelj

Svježi kelj je teže probaviti od kuhanog. No, također je i manje hranjiv. Kod kuhanog se povećavaju nivoi vitamina A i K, kao i vlakana.

Kupus

Kupus je bogat hranjivim vrijednostima kako god ga konzumiramo, ali kuhanje kupusa povećava sadržaj željeza. Iako kupus sadrži istu količinu kalcija i sirov i skuhan, kako biste povećali količinu kalcija koje vaše tijelo doista apsorbira možete ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijem. Primjerice, možete napraviti pizzu s ricotta sirom i prekriti ju s malo kupusa.

Breskve

Tokom procesa konzervacije breskve se kuhaju što u potpunosti izvlači njihove hranjive vrijednosti. U konzerviranoj varijanti vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku s vremenom gubi svoju snagu. Također, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može dovesti do anemije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta