Trikovi kojima ćeš lako steći zdrave prehrambene navike

Svi smo barem jednom entuzijastično počeli sa zdravim načinom života (vježbanjem, dijetom ili nekim hobijem), no nakon kratkog vremena jednostavno smo izgubili volju. Treba zapamtiti da se promjena ne događa preko noći, te da je privikavanje na zdrav način života duži proces piše Index. Donosimo ti nekoliko jednostavnih trikova kojima ćeš lako zavoljeti zdravu prehranu i steći zdrave prehrambene navike.

Trikovi kojima ćeš lako steći zdrave prehrambene navike

Izbaci postojeće nezdrave navike

Prvi korak prema zdravom  i boljem životu je izbjegavanje nezdravih navika na koje smo se navikli. Pokušaj kavu sakriti duboko u ormarić, a na njeno mjesto posložiti lijepe čaše ili zdrave grickalice. Vrč vode stavi u hladnjak tako da to bude prva stvar koju uočiš kad ga otvoriš. Mijenjanje uobičajenih radnji često donese uspjeh. Ako često jedeš nezdrave grickalice gledajući TV nakon posla, probaj nekoliko dana umjesto paljenja TV-a slušati glazbu ili čitati neku dobru knjigu.

Ponavljaj nove navike

Čuli smo razne priče o idealnom broju ponavljanja neke radnje ili ponašanja u svrhu usađivanja navike – jedne govore da je to svakodnevno ponavljanje 21 dan, a druge 30. Istraživanje jednog londonskog sveučilišta otkrilo je da je grupi od 96 ljudi trebalo 66 dana da bi im ponašanje postalo automatsko. Ako se držiš nečega, npr. pripravljanja smoothieja svako jutro, nakon nekog vremena to će ti postati sasvim normalno.

Vjeruj u sebe

Nemoj sumnjati u sebe, i pretpostavljati da nećeš moći raditi zdravi ručak svaki dan ili da se nećeš moći odreći omiljenog gaziranog pića. Najbitnije je vjerovati u sebe i u učinkovitost novog načina života.

Nađi podršku

Današnje društvo često potiče i veliča nezdrave navike, pa je poprilično teško naći nekoga tko će rado krenuti s tobom na neki tečaj ili na trening. Podrška je bitan dio svake promjene na bolje, pa se okruži ljudima sa sličnim navikama i ambicijama.

Najnovije

Popularno

Više savjeta