Tri trika pomoću kojih ćete se riješiti neugodnog zadaha

Svi katkad imaju neugodan zadah, no neki ljudi s ovim se problemom susreću češće od drugih. Iako će žvakaća guma ili bombon s okusom mentola donekle poboljšati stanje, ovo je rješenje samo trenutno i neće dugo potrajati.

Tri trika pomoću kojih ćete se riješiti neugodnog zadaha

Kod problema neugodnog zadaha pranje zubi iznimno je važno, no ne i najvažnije, navode brazilski stručnjaci.

Ono što vam je potrebno jest potpuna strategija, piše Telegraf.rs.

Loš zadah uzrokuju spojevi sumpora koji nastaju uslijed aktivnosti bakterija koje stanuju u ustima. Njihova prisutnost može uzrokovati nastajanje karijesa, infekcija te velikog broja drugih oboljenja.

Glavni problem je jezik

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Clinical Periodontology”, najveći problem predstavlja – jezik.

Naime, jezik zauzima velik dio usne šupljine, a ispunjen je mnogobrojnim pukotinama i udubljenjima koje predstavljaju idealno okruženje za prekomjerno razmnožavanje mikroorganizama.

Znanstvenici iz Japana ustanovili su da upravo naslage na jeziku imaju najveći utjecaj u nastanku sumpornih spojeva. To objašnjava i zašto je neugodan dah najjači ujutro, kada su naslage na jeziku najoobilnije.

Kako biste se riješili neugodnog zadaha, pridržavajte se sljedećih savjeta.

1. Održavajte higijenu jezika

Jezik možete čistiti četkicom za zube, no mnogo bolje rješenje su četkice koje na poleđini imaju specijalne nabore napravljene upravo u tu svrhu. Plitki plastični reljef omogućuje efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, dok četkanje može uzrokovati dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

2. Koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno

Na taj ćete način ukloniti sitne čestice hrane čije raspadanje uzrokuje nastajanje sumpornih spojeva.

3. Pijte dovoljno vode

Nedovoljna količina sline uzrokuje taloženje naslaga kojima se bakterije hrane, a zatim i njihovo prekomjerno razmnožavanje. Kako biste to izbjegli, redovno hidrirajte usta.

Najnovije

Popularno

Više savjeta