Testovi otkrili da zeleni čajevi i nisu baš zdravi

Zeleni čajevi su zdravi – potvrđeno je brojnim istraživanjima. Test njemačkog Stiftung Warentesta pokazuje, međutim, da neki čajevi sadrže tvari koje nisu tako zdrave. Iako nisu otkrivene konkretne opasnosti za zdravlje, ukupno sedam proizvoda su klasificirani kao “loši”.

Testovi otkrili da zeleni čajevi i nisu baš zdravi

Stručnjaci su analizirali 25 različitih čajeva iz specijaliziranih trgovina, supermarketa i trgovina zdrave hrane. U devet uzoraka otkrili su tzv. Pyrrolizidinalkaloide. Ovi metaboliti su djelomično kancerogeni, prema ispitivanjima urađenim na životinjama, te su toksični za jetru. Zdravstveno su opasni kada se piju u velikim količinama dugo vremena. Pogotovo djeca, trudnice i dojilje ne smiju piti veće količine ovih čajeva.

Čajevi su zagađeni vjerovatno prilikom branja zahvatanjem korova zajedno sa čajem. Druge štetne tvari koje su stručnjaci u Stiftung Warentestu otrkili su antrakinon, policiklički aromatski ugljikovodik, komponente mineralnih ulja, pesticidi i nikotin.

Sedam čajeva su zbog onečišćujućih tvari okvalificirani kao “loši” dok je sedam drugih klasificirano kao “adekvatni”. Četiri od pet organskih čajeva kao “dobri”. Sveukupno gledano, međutim, organski čajevi imaju veću vrijednost.

Sedam “neispravnih” proizvodi, prema Stiftung Warentestu:

Aldi Süd / West Cliff zeleni čaj
Kaufland / K-Classic zeleni čaj
Penny / Mayfair zeleni čaj prirodni
Norma / Cornwall zeleni čaj prirodni
Messmer Finest zeleni čaj
Netto Marken-Discount / Kapetani čaj, zeleni čaj prema azijskoj tradiciji
Kineski zeleni čaj, ZPP posebno pakovanje G 601

(24sata.info)

Najnovije

Popularno

Više savjeta