Tablete uvijek uzimajte s puno vode

Uprkos činjenici da možete da popijete tabletu bez vode, morate da se riješite te loše navike, jer niste svjesni u kakvu opasnost se upuštate. Većini vas koji uzimate tabletu bez vode je mrsko da uzme čašu vode.

Tablete uvijek uzimajte s puno vode

Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode, a i većima doktora napominje tu činjenicu prilikom ispisivanja recepta. Ukoliko uzmete tabletu bez tečnosti može vam se desiti da osjetite nepodnošljivu bol u plućima i da nakon toga ništa ne možete više da stavite u usta i da progutate. Tada dolazi do dehidracije i sigurnog odlazka u bolnicu.

Uzimanje tablete na suho može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lijekovi su korozivni, pa ako vam se zaglave u jednjaku to vjerovatno nećete osjetiti, jer u tom djelu jednjaka nema čula boli. Sadržaj tablete može da nagrize tkivo jednjaka i uzrokuje čir i rane koje mogu biti fatalne.

Većina lijekova koje danas ljudi koriste mogu da izazovu upalu jednjaka, pa čak i vitamin C. S toga je vrlo važno da svaku tabletu koju pijete uzimate sa što više vode kako se ne bi doveli u stanje bolesti.

 

(Ljepotaizdravlje)

Najnovije

Popularno

Više savjeta