Naslovnica Zanimljivosti Šta se sve krije iza podočnjaka?

Šta se sve krije iza podočnjaka?

0
321

Ponekad će biti dovoljno tek promijeniti neke loše navike kako bismo se riješili ‘tamnih kolutova’, ali problem često može biti i ozbiljniji.

Šta se sve krije iza podočnjaka?

Anemija – To je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju. Naravno, podočnjaci sami po sebi ne signaliziraju anemiju, ali ako postoje još neki simptomi, poput glavobolje, umora, nedostatka daha, slabljenja pamćenja i sivkaste kože, trebali biste provjeriti krvnu sliku i više voditi računa o ishrani. Naše tijelo treba željezo za proizvodnju hemoglobina koji služi za dostavljanje kiseonika stanicama. Anemija najčešće pogađa žene, zbog menstruacijskog ciklusa, ali i zbog nepravilne ishrane i dijeta. Jedite crveno meso ili željezo nadoknadite unosom zelenog lisnatog povrća, cvekle, sjemenki suncokreta, susama i bundeve, rajčica, pasulja, mahuna, leće, mliječnih proizvoda i voća. Kako bi se željezo apsorbovalo, potrebno je unositi u organizam i dovoljno vitamina C.

Bolesna jetra – Podočnjaci mogu signalizirati disfunkcionalnost jetre – organa koji iz našeg tijela filtrira toksine. Posrijedi može biti hepatitis ili ciroza.

Alergija ili infekcija bubrega – Ako su vam se odjednom pojavile ‘vrećice’ ispod očiju, to bi mogao biti simptom alergijske reakcije ili infekcije bubrega. Imate li i neke druge simptome, poput povišene temperature, osipa i otežanog disanja, odmah se javite ljekaru. Alergiju mogu prouzrokovati i kozmetički proizvodi, poput maskare ili kreme. Osobe s alergijama često imaju manjak vitamina B6, B12 ili folne kiseline, bitnih za metaboličke funkcije i stvaranje krvnih zrnaca, što se na kraju reflektuje na licu.

Nepravilan rad bubrega ili štitnjače – Kod bolesti štitnjače i bubrega dolazi do zadržavanja i zastoja tečnosti, zbog čega i nastaju natečeni podočnjaci.

Rodermitis – Tanka koža ispod koje prosijavaju mišići i žilice koji daju plavičastu boju česta je pojava i kod neurodermitisa. Oboljeli tu tamniju pigmentaciju još više pojačavaju trljanjem nadraženih očiju.

Hormoni – Kod žena, ako su vam oči natečene, provjerite ima li to veze s menstruacijskim ciklusom. Pojavljuje li vam se natečenost nekoliko dana prije ciklusa, to bi mogao biti jedan od znakova PMS-a. Pijte prirodne diuretike, poput zelenog čaja, i izbacite iz prehrane slano i većinu ugljikohidrata.

Nedostatak proteina – Često natečene oči, osobito u kombinaciji sa slabošću i fibromialgijom (bolest praćena bolovima u mišićima, nesanicom i iscrpljenošću), pokazuju da vašem tijelu nedostaje proteina, esencijalnih masnoća, B-vitamina i folne kiseline. Promijenite način prehrane tako da u svoj jelovnik uvrstite više mesa, ribe i mliječnih proizvoda.

Dehidracija – Voda je dio našeg tijela i kada nastupi dehidracija organizma, prvi pokazatelji naziru se upravo na našoj koži. Vodom se tijelo oslobađa od toksina i pomaže koži da se obnovi i da postane meka i elastična. Voda će isto tako ublažiti tamne krugove oko očiju.

Godine – Koža ispod očiju jako je tanka, delikatna i osjetljiva. Upravo zato se na njoj najprije stvaraju i najlakše uočavaju bore. Kako starimo, koža se oko očiju dodatno stanjuje, a time su kapilari izraženiji te je lakše vidjeti podočnjake. Metabolizam se usporava, hranjive tvari teže dolaze, a štetne tvari teže odlaze, što potiče degenerativne promjene.

Geni – Podočnjake možete naslijediti. U tom slučaju nema puno načina kojima se problem može ublažiti. Preostaje vam jedino prikrivanje podočnjaka korektorom.

(Vijesti.ba)