Spas od pogrešne dijagnoze: Kada morate tražiti mišljenje drugog doktora?

Rezultati jednog recentnog istraživanja pokazali su da čak 85 posto pacijenata nikada ne bi preispitivalo odluke svojih doktora i ne bi tražilo drugo mišljenje, čak i kada bi posumnjali da im je postavljena kriva dijagnoza. Upravo je to velika greška, tvrde stručnjaci.

Spas od pogrešne dijagnoze: Kada morate tražiti mišljenje drugog doktora?

Pogrešna dijagnoza nije ništa neobično, prema statistikama dobije ju jedan od 20 odraslih pacijenata. Ako iz bilo kojeg razloga sumnjate u dijagnozu svog primarnog doktora, nemojte ignorirati taj osjećaj prenosi Zadovoljna. Ovo su situacije u kojima biste obavezno trebali tražiti mišljenje drugog doktora.

1. Borite se s kroničnim zdravstvenim stanjem ili vam je postavljena teška dijagnoza. Maligne bolesti, autoimune bolesti, neplodnost – kod ozbiljnih zdravstvenih problema ne ustručavajte se potražiti mišljenje drugih stručnjaka. Osim krive dijagnoze, tako možete spriječiti krivi plan liječenja koji bi eventualno izazvao još više problema.

2. Ne odgovara vam propisana terapija, a vaš doktor to ne uvažava. Svaki lijek može izazvati određene nuspojave, ali ako vaše nuspojave nisu u skladu s onima navedenima na uputi za lijek i izazivaju neočekivane zdravstvene probleme, možda ne dobivate pravu terapiju. Isto vrijedi u slučaju da vam lijek uopće ne pomaže i ne ublažava vaše tegobe.

3. Intuicija vam govori da nešto nije u redu ili jednostavno sumnjate u dijagnozu. Ponekad je jednostavno potrebno umiriti svoj mozak spoznajom da vaše liječenje ide u pravom smjeru jer razbijanje glave razmišljanjima kako nešto ne valja donosi dodatni stres . Čak i ako se ispostavi da je prvi doktor bio u pravu, vi ćete ipak dobiti osjećaj sigurnosti ako i drugi doktor potvrdi dijagnozu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta