Soda bikarbona: magični prah!

Soda bikarbona je pravo multifunkcionalno čudo koje će vas oduševiti svojim mogućnostima. Ovaj proizvod nalazi svoje mjesto u svakom domu i kuhinji i može poslužiti na više načina . Soda bikarbona se može koristiti kao jeftinija i zdravija zamjena za mnogo industrijskih proizvoda koje svakodnevno koristimo. Jednako je efikasna, jeftinija i bezopasna. Donosimo par savjeta kako iskoristiti sodu bikarbonu.

Soda bikarbona: iskoristite je na mnogo načina!

1Soda bikarbona ima snažno alkalno djelovanje, ona postiže ravnotežu u našem organizmu na način da mu vraća kiseli PH u lužnato stanje. Ona je derivat soli koji se može koristiti kao prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti u hrani te kod pripreme pekarskih proizvoda kao prirodno sredstvo za dizanje tijesta.

2Kod izrade raznih dizanih tijesta, kao što su pizza, hljeb i kolači, koristite sodu bikarbonu kao prirodni kvasac.

3Umjesto da trošite novce na raznorazne skupe suhe šampone, pospite malo sode bikarbone po korijenu i razbarušite kosu. Rezultat će biti isti, kao da ste koristili suhi šampon.

4Pomiješajte sodu, jagode i limunov sok te iskoristite kao pastu za četkanje zubi. Rezultati već nakon nekoliko sedmica će vas oduševiti.

5Pomiješajte dvije do tri kašikice sode bikarbone s vodom, te dodajte svoje omiljeno eterično ulje. Namačite noge do 20 minuta, a zatim pročistite stopala s pastom od sode bikarbone i vode kako bi oljuštili mrtve stanice.

6Soda bikarbona pomaže i u uklanjanju smrada iz pepljare i kante. Potrebno je samo nasuti malo sode bikarbone kako bi se uklonio miris dima. U kantu za smeće nasuti sodu bikarbonu i ubaciti vreću za smeće. Na taj način će ona neutralisati neugodan miris iz kante.

7Ubodi komarca mogu biti veoma neprijatni, pa čak i bolni. Ali i tu od pomoći može biti soda bikarbona i to tako što se na mesto uboda nanese pasta od vode i sode bikarbone. Djelotvorna u ovom slučaju može biti i pasta od sode bikarbone i jabukovog sirćeta. Dobra je i za liječenje opekotina, za ublažavanje svraba od nekih osipa ili alergija, pa čak i za liječenje osipa od pelena.

8Sodom bikarbonom možete ugasiti male požare u kući i automobilu tako što mjesto koje gori pospete sodom bikarbonom.

9Ako na dno kante za smeće sipate malo sode bikarbone, pa onda stavite kesu, ona će upiti neprijatne mirise.

Soda bikarbona: univerzalno sredstvo koje treba imati svaki dom!

10Soda odlično uklanja mirise mačaka. Na dno kutije stavite sodu bikarbonu pa preko sipajte pijesak za mačke u tri puta većoj količini.

11Ubode insekata i opekotine od meduza i koprive efikasno će izliječiti pasta od malo vode i dosta sode bikarbone. Primijeniti direktno na mjesto koje boli.

12Stari recept za uklanjanje svake vlage sa tepiha, pa i mokraće kućnog ljubimca je obilno posipanje sodom bikarbonom.

13Soda bikarbona je odlična za pranje frižidera i zamrzivača. Ako u frižideru držite posudicu sa sodom bikarbonom, i povremeno je promiješate, neće biti neprijatnih mirisa.

14Masne podove u garaži i radionici pospite sodom bikarbonom, ostavite da djeluje i isperite vodom.

15Soda bikarbona može da djeluje i kao podrška tjelesnoj energiji tokom fizičkog napora ili vježbanja u teretani. Pomaže da se umanji kiselost koja se proizvodi u mišićima dok se trenira. Za ovo piće potrebno je 7 šolja kokosove vode, koju treba zagrijati, pa u nju sipati 1/4 kašičice sode bikarbone. U ovaj rastvor sipati 1/2 šolje soka od limuna, 1/4 šolje meda i 1/2 šolje morske soli.

16Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je oboljenje digestivnog sistema koje je uzrokovano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, a soda bikarbona je odlična za tretiranje ovog problema. Pomiješati 1/4 kašičice sode bikarbone sa 2 kašike jabukovog sirćeta u šolji vode. Piti po potrebi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta