Saznajte kako sol pomaže kod grlobolje, uhobolje, podočnjaka…

Smatra se da je život na Zemlji započeo u moru. Tjelesni procesi ne mogu se odvijati bez soli, a organizam je ne može sam stvoriti, pa je moramo unositi hranom i tekućinom. Na razne načine sol pomaže našem organizmu. Ljudska krv sadrži 0,9 posto soli koja je nužna za biokemijske reakcije u tjelesnim tekućinama, probavu, podražaje mišića i živaca…

Saznajte kako sol pomaže kod grlobolje, uhobolje, podočnjaka

Sol je od pamtivijeka simbol nepokvarljive čistoće i najstariji poznati konzervans, a u mnogim je kulturama tradicionalan znak dobrodošlice. Najzdravija je morska sol jer sadrži više minerala nego takozvana rudarska sol, uključujući i životno važan jod. Hrvatska jadranska sol ubraja se među najkvalitetnije na svijetu.

Maksimalno 6 grama soli dnevno

Kad se za ljetne žege znojimo, tijelo gubi i tekućinu i sol, pa se preporučuje uz vodu uzeti malo soli ili zasoljene hrane. No uvijek treba soliti štedljivo i oprezno! Dokazano je da prekomjerno uzimanje soli štetno utječe na krvni tlak i povećava rizik od srčanožilnih bolesti.

Stručnjaci ističu da preporučen dnevni unos soli stane u jednu malu kašiku. U danu se preporučuje maksimalno 6 grama soli. Pritom uzmite u obzir da otprilike 15 posto te količine dobivate već iz svježih namirnica (npr. meso, riba, povrće).
Opasna skrivena sol

Čak 75 posto preporučene dnevne količine soli unosimo s kruhom, keksima (uključujući i one slatke!), konzerviranom hranom, sirevima, suhomesnatim proizvodima, instant juhama… Riječ je o tzv. skrivenoj ili nevidljivoj soli koju uzimamo nesvjesno, u industrijski prerađenim namirnicama, pa ograničite unos takve hrane.

Plemeniti okus

Čovjek upotrebljava sol, izravno ili neizravno, na više od 14.000 načina, od kulinarstva do brojnih industrijskih procesa (npr. proizvodnja metala, papira, tekstila, plastike, sredstava za čišćenje…).

Osim što jelima daje prepoznatljiv okus, sol i prirodne okuse namirnica čini ukusnijima, uključujući to da oplemenjuje slastice.

Pročišćuje kožu, smanjuje bol i otekline

Vrlo su blagotvorni slani tretmani za zdravlje i ljepotu. Kupka i piling od morske soli potiču prokrvljenost, pročišćuju kožu te pomažu uklanjanju viška tekućine i nakupljenih štetnih tvari iz organizma.

Savjeti:

  • U linijama prirodne kozmetike nude se zubne paste na bazi morske soli – odlično osvježavaju usta bez pjene te čuvaju zdravlje zubi i desni.
  •  Blaga solna otopina izvrsna je za ispiranje usta, osobito ako vas muči grlobolja – pomiješajte pola čajne žličice soli s 2 dcl tople vode i “grgljate” otopinu.
  •  Za smanjivanje podbuhlosti lica i podočnjaka te osvježenje umornih očiju, otopite žličicu morske soli u pola litre mlake vode. Natopite time kozmetičke blazinice i pomoću njih “okupajte” lice i(li) ih držite na podbuhlim mjestima desetak minuta.
  • Slani recept za uhobolju – zagrijte šalicu soli u tavi za pečenje dok ne postane vruća, stavite je u deblju gazu (kao priručno sredstvo može poslužiti i čarapa) i zavežite. Nakon što se sol ohladi dovoljno da ne opeče kožu (provjerite), držite oblog iznad bolnog uha.
  • Sol ublažava bol i oteklinu kod uboda insekata. Navlažite mjesto uboda i prekrijte ga solju, ili namačite ubodeno mjesto u slanoj vodi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta