Savjeti za dobar san

Svima je poznato koliko je kvalitetan i dobar san važan za zdravlje i bolje funkcionisanje organizma. Uz ovih par savjeta popravite vaše spavanje i svom organizmu ponudite bolji odmor od napornih svakodnevnih obaveza.

Dobar san za dobar dan

1Pokušajte prevariti vaš organizam. Ako obučete rukavice i čarape vaše tijelo će povjerovati da mu se temperatura povećava i automatski će se pokušati rashladiti. A to omogućava da lakše zaspete.

2Ako ste u mogućnosti dobro bi bilo da izjegavate pretople sobe. Ako vam je vruće u sobi u kojoj spavate, to može jako negativno uticati na vaš san i učiniti ga skoro nemogućim.

3Obavezno ugasite televizor prije spavanja. Ili još bolje da nikako ne stoji u sobi u kojoj spavate. Televizija mnogo stimuliše mozak tako da će nakon gledanja nekog filma ili serije, biti potrebno više vremena da zaspete.

4Jako je važno izbjegavati hranu pred spavanje. Konzumiranjem hrane skače nivo šećera u krvi. Ako tako legnete u krevet postoji velika mogućnost da će nivo šećera u krvi pasti tokom spavanja i tada ćete se sigurno probuditi i jako teško ponovo zaspati.

Dobar san može kvariti i neudoban ležaj. Važan je i jastuk, koji bi trebao podržavati glavu i vrat u liniji s kralježnicom

5Fizička aktivnost svakako je dobra, međutim neposredno prije spavanja može imati kontraefekt. Intenzivne vježbe mogu itekako razbuditi, pa je dnevnu rutinu vježbanja bolje pomaknuti koji sat ranije, ako ste u mogućnosti.

6Treba izbjegavati kafu ili čaj s taninom koji razbuđuju, a za večeru je dobro pojesti bananu. Puna je triptofana, aminokiseline potrebne za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekat.

7Duboko disanje vrlo je učinkovit način za umirenje tijela i duha. Duboki izdisaji i udisaji, koji uključuju i disanje abdomenom, a ne samo grudnim košem, već će vas za nekoliko minuta približiti snu.

8Ako imate nekih briga koje utiču na dobar san, pomoći vam može i nekoliko minuta opuštanja tokom kojih ćete masirati svoje čelo. Pritom valja lagano masirati područje između obrva i ruba kose.

Najnovije

Popularno

Više savjeta